Kişisel Yazılarım if(window.location.href == 'https://kisiselyazilarimkaan.blogspot.com' || window.location.href == 'https://kisiselyazilarim.blogspot.com' ) { window.location="https://kisiselyazilarimkaan.blogspot.com"; } Kişisel Yazılarım : Rusya-Ukrayna Arasındaki Savaş ve Nedenleri

24 Şubat 2022 Perşembe

Rusya-Ukrayna Arasındaki Savaş ve Nedenleri

Rusya-Ukrayna Arasındaki Savaş ve Nedenleri

Günümüzde Rusya-Ukrayna arasında bir savaş var. Rusya-Ukrayna arasındaki ilişkiler çeşitli nedenlerle kopma noktasına gelmiş ve sonunda her iki devlet de savaşın eşiğine gelmiştir. Şu anda Rusya, Ukrayna'ya saldırmaya devam ediyor. Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın nedenlerine bir bakalım: 

Rusya neden savaşmak istiyor?

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim yakın tarihten ziyade orta çağ zamanına kadar uzanıyor. Aslında bu iki devlet, çok eski zamanlardan beri, devamlı savaş halinde. En son Rusya-Ukrayna savaşı, 22 Temmuz 2014 tarihinde yaşanmıştı. Putin her ne kadar krizlerin kaynağı olsa da, ortak bir geçmişe sahiplerdir ve bu nedenle Rusya ve Ukrayna, "tek halk" olarak nitelendirilmektedir. 

1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Rusya, Ukrayna ve Belarus Bağımsız Devletler Topluluğu'nu kurdu. Rusya'nın bu birlik ile hem nüfuzunu devam ettirmek, hem de ucuz doğalgaz arzıyla ülkeleri yeniden kendisine bağımlı hale getirmeye çalışıyordu. Zaten birçok ülke, doğalgaz kullanımında Rusya'ya bağımlı durumda. Ancak Belarus, Moskova ile yakın bir ittifak ilişkisine girerken, Ukrayna yönünü daha fazla bir şekilde batıya doğru çevirmiş durumda. 

İki ülke arasında adı konulamayan gerilim, 2014 yılında kritik eşiğe dayanmış ve Rusya, Ukrayna'da yaşanan otorite boşluğundan yararlanarak, 2014 yılında Kırım'ı ilhak etmişti. Ukrayna'nın doğusunda ve Rusya'nın sınırında yer alan, Donetsk'te de Rusya'nın desteklediği Rus yanlısı ayrıkçılarla Ukrayna arasında çatışmalar yaşanmaya başladı. Ukrayna'da yaşayan vatandaşlar arasında da Rus-Ukrayna yanlısı olarak bir kutuplaşma başlamıştı. Avrupa ülkeleri, Rusya Devlet Başkanı Putin'in, Ukrayna'da batı yanlısı hükûmeti devirip, yerine Rus yanlısı bir hükûmet getirmeyi amaçladığını düşünüyor. 

Rusya-Ukrayna Savaşı Resmen Başladı

2014 yılında Kırım'ı ilhak ettikten sonra uluslararası kamu oyu tarafından tepki gören Rusya, sabaha karşı yerel saatle 05:50'de Donbas'a askeri bir harekât başlattı. Sabaha karşı ulusa sesleniş programı yapan Putin, Ukrayna'ya operasyon düzenlendiğini kendi halkına ve tüm dünyaya duyurdu. Putin, konuşmasında; bunun bir işgâl hareketi değil, sadece askeri bir operasyon olduğunu belirtti. Ayrıca, bu askeri operasyonların nedeninin Ukrayna kaynaklı olduğunu belirterek, Rusya'nın kendisine karşı yönelik tehditlere karşı, kendini savunacağını öne sürdü. Günümüzde de Rusya-Ukrayna savaşı tekrar başlamış gibi görünüyor. Şu anda Ukrayna'da sivil halkın hayatını güvence altında tutmak amacıyla, sıkı yönetim ilan edildi. Şu anda sivil halkın sokağa çıkmasına izin verilmiyor. Umarız bu savaş, daha fazla masum insan ölmeden sona erer. Savaşlar her zaman büyük yıkımlara ve birçok masum sivilin ölmesine neden oluyor. Umarız, kimse zarar görmeden, Rusya-Ukrayna arasındaki bu gerilim, diplomatik bir yolla çözüme ulaşır. 

Bu yazıyı beğendiyseniz, Kişisel Yazılarım blogumu takip ederek, yeni gönderilerden anında haberdar olabilirsiniz. Ayrıca Kişisel Yazılarım'daki gönderileri sosyal ağlarınızda paylaşarak, daha fazla insanın okumasına yardımcı olabilirsiniz. Kişisel Yazılarım bloguma gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür eder, Kişisel Yazılarım blogumda keyifli vakit geçirmenizi dilerim.

2 yorum:

  1. Tebrikler. Çok faydalı ve çok güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloğumuza göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ederiz. Bloğumuzu takip ederseniz, memnun oluruz. Teşekkürler!

      Sil