Türkiye'de Hayat Pahalılığı ve Getirdiği Sorunlar


Türkiye'de Hayat Pahalılığı ve Getirdiği Sorunlar

Ülkemiz, kurulduğundan bu yana en çok yaşadığı sorunlardan birisi, şüphesiz hayat pahalılığıdır. Ekonomik kriz, doların yükselmesi ve üretim gücünün düşüklüğü gibi etkenler, hayatın giderek pahalılaşmasına neden oluyor. Bu durum da, fakir insanların giderek fakirleşmesine, zengin insanların da giderek zenginleşmesine neden oluyor. Türkiye'deki hayat pahalılığı, zengin ile fakir arasındaki uçurumu bir hayli derinleştiriyor. Türkiye, dünyada gelir adaletsizliğinin en yüksek olduğu ülkelerden birisi. Fiyatların dövizlerdeki artış, stokçuluk, kara borsacılık gibi etkenlerle sürekli yükselmesi, insanların alım gücünün azalmasına ve yoksulluk oranının artmasına neden oluyor. Bu nedenle ülkemizde geçmişte büyük ekonomik krizler yaşanmış ve günümüzde de yaşanmaya devam etmektedir. Çeşitli ekonomik faktörler nedeniyle, ülkemiz ciddi zamlarla karşılaşmaktadır ve bu durum yoksulluk oranını önemli derecede artırmaktadır. Ülkemizin en gelişmiş ve kalabalık şehri olan İstanbul, aynı zamanda hayat pahalılığının en yüksek olduğu şehrimizdir.  
Yandaki paylaştığımız tablo, Türkiye'deki hayat pahalılığının geçen seneden, günümüze nasıl değiştiğini göstermektedir. Yandaki tablodaki verilerden yararlanarak, hayat pahalılığını etkileyen faktörleri birlikte inceleyelim:

Hayat Pahalılığını Etkileyen Faktörler

  • Döviz Kurlarındaki Artış:  Döviz kurlarında artış yaşanması, ülkemizin parasının döviz karşısında değer kaybetmesi ve bunun sonucu olarak da, ülkemizdeki fiyatların artış göstermesidir. Dolar ne kadar yükselirse, zam oranları da o kadar artıyor. Çünkü, ülkemizde ithalat, ihracattan fazla. Günümüzde elektronik, giyim, mobilya, gıda gibi ürünlerin çoğunu Dolar üzerinden ithal ediyoruz. Bu nedenle, Dolar sürekli yükseliyor ve bu da fiyatların artmasına ve doğal olarak da hayat pahalılığının giderek artmasına neden oluyor. 
  • Asgari Ücret: Hayat pahalılığını etkileyen en önemli faktörlerden biri de, şüphesiz ki asgari ücrettir. Asgari ücret, bir insanın barınma, beslenme ve diğer temel ihtiyaçlarını gidermesine yetecek olan minimum ücrete verilen bir addır. Asgari ücretin belirlenmesindeki en önemli faktör ise enflasyon oranlarıdır. Hükûmet, enflasyon oranlarından yola çıkarak, her yıl asgari ücret oranında belirli zamlar yapar, ancak fiyatların sürekli zamlanması nedeniyle, asgari ücretle geçinmek, neredeyse imkânsız hale geliyor. Bu yüzden, asgari ücretin durumu, hayat pahalılığını etkileyen önemli bir faktördür. 
  • Açlık Sınırı: Açlık sınırı, dar gelirli insanların karınlarını doyurabilmeleri için gerekli parayı ifade eder. Açlık sınırının altındaki insanlar, yoksul olarak değerlendiriliyor. Maalesef günümüzde açlık sınırı, fiyatlardaki zamlanma sebebiyle giderek artmaktadır. Örneğin 2020 yılında 2.219 TL olan açlık sınırı, 2021 yılında 2.448 TL'ye yükselmiş durumda. Hatta, şöyle bir acı gerçek var ki, emekli aylıkları açlık sınırından bile düşük! Bu durum, ülkemizdeki hayat pahalılığının ne derecede olduğunu göstermeye yetiyor da, artıyor bile! 
  • Fiyatlardaki Sürekli ve Ciddi Artışlar: Ülkemizin yıllardır yaşadığı sorunlardan birisi de, fiyatlardaki sürekli ve ciddi oranda yaşanan zamlardır. Her yıl, giyim, gıda ve teknoloji ürünlerine her yıl ciddi miktarda zamlar gelmektedir. Örnek verecek olursak, ekmek bundan 10 yıl evvel, 300 gramı 85 kuruşa satılırken, şimdi günümüzde 200 gram ekmeğin fiyatı 3,00 TL'den satılıyor. Bu da Türkiye'deki hayat pahalılığının artmasındaki en büyük etkenlerden birisi.

Hayat Pahalılığının Getirdiği Sonuçlar:
  • Yoksulluk
  • İşsizlik
  • Kara borsacılık, stokçuluk gibi yasadışı faaliyetler,
  • Alım gücünün azalması,
  • Enflasyonun artması

Sonuç olarak, hayat pahalılığı ülkemizde ciddi bir şekilde artmaya devam etmektedir. Hayat pahalılığı arttıkça, insanlar günlük yaşamlarını sürdürmekte zorlanmaktadır. Maalesef, günümüzde hayat pahalılığı yüzünden yoksulluk oranlarında ciddi bir artış gözlenmektedir. Önceden yoksulluk, daha çok yüksek öğrenim görmemiş insanlarda görülürken, günümüzde yoksulluk oranlarının genelde üniversite mezunu olanlardan oluştuğunu görmek mümkündür. Artık üniversiteden mezun olmak, zengin olmak için hiçbir şeyi ifade etmiyor. İnsanlar en iyi üniversiteyi, en iyi şekilde bitirseler bile, hayat pahalılığı ve yoksulluk yüzünden, bırakın zengin olmayı, geçinmekte bile zorlanmaktadırlar. 

Peki, siz ülkemizdeki hayat pahalılığı hakkında ne düşünüyorsunuz? Ülkemizdeki hayat pahalılığının nedenleri ve sonuçları hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda belirtmeyi unutmayın. 



















Bu yazıyı beğendiyseniz +1 butonuna basmayı ve blogumu takip etmeyi unutmayınız. Ayrıca bana destek olmak için blog sayfamda bulunan Google reklamlarına da tıklayabilirsiniz. Teşekkürler!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Buzulların Efendisi Kutup Ayıları

Doğanın En Fedakar Canlıları

Doğanın Kalbine Keyifli Bir Yolculuk - Kelebekler Vadisi