Kişisel Yazılarım if(window.location.href == 'https://kisiselyazilarimkaan.blogspot.com' || window.location.href == 'https://kisiselyazilarim.blogspot.com' ) { window.location="https://kisiselyazilarimkaan.blogspot.com"; } Kişisel Yazılarım : Teknoloji Yararlı mı Yoksa Zararlı mı?

2 Şubat 2022 Çarşamba

Teknoloji Yararlı mı Yoksa Zararlı mı?



Günümüzde teknoloji, hayatımızın bir parçası haline gelmiş durumda. Teknolojiyi hayatımızın her alanında kullanıyoruz. Teknoloji olmadan bir hayat, artık düşünülemez. Peki, teknoloji bu kadar gelişmemiş iken, önceden insanlar hayatlarını nasıl sürdürüyordu? Teknoloji bu kadar gelişmiş değil iken, insanlar mümkün mertebe beden güçlerini kullanıyorlardı. Örnek verecek olursak, bugün tarımda teknolojik ekipmanlar kullanılıyor iken, teknoloji bu kadar gelişmiş değil iken insanlar tamamen beden gücüyle tarım yapıyorlardı. Zaten, insan nüfusu o kadar da kalabalık değildi. Hastalıklar, bitkisel tedavi yöntemleriyle tedavi ediliyordu. İnsanlar teknoloji olmadan önce bir arada ve birlikte yaşıyordu. Ama özellikle günümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin yaygınlaştırılmasıyla gittikçe yalnızlaşmaya başladı. İnsanlar, teknoloji yeterince gelişmemiş iken sürekli birbirileriyle yüz yüze iletişim kuruyorlardı. İnsanlar devamlı birbirine misafirliğe gidip-geliyor, hep bir arada yaşıyorlardı. Ancak, özellikle internet sayesinde insanlar artık birbirileriyle sosyal medya aracılığı ile iletişim kurmayı tercih ediyor. Bu sayede insanlar giderek yalnızlaşıyor ve birbirinden uzaklaşıyor. Gelişen teknoloji sayesinde artık birçok şeyi kolaylıkla gerçekleştirebiliyoruz. Önceden insanlar bir şey araştırmak istediklerinde, kütüphaneye gidip ansiklopedilere başvurması gerekiyordu. Ancak, şimdi gelişen internet teknolojisi sayesinde tek bir tuşla istediğimiz her bilgiye erişebiliyoruz. Alışveriş yapmak için bile artık dışarı çıkmamıza gerek kalmadan, internet üzerinden her türlü alışverişi yapabiliyoruz. Teknoloji bu kadar gelişmiş değil iken, insanlarla haberleşmek için mektup gönderilirdi. Telefonun bile olmadığı zamanlarda, posta güvercinleri kullanılırdı. Ancak günümüzde internet sayesinde dünyanın her ülkesindeki insanlarla rahatlıkla iletişim kurabiliyoruz.
Önceden uzak bir yere mektup göndermek ayları hatta yılları bulurken, şimdi 10 saniye gibi kısa bir sürede dünyanın öbür ucundaki bir sürü insanla rahatlıkla iletişim kurabiliyoruz. Acaba tüm bu yaşanan gelişmelerin bize getirdiği zararlar da yok mu? Elbette ki var! Örneğin, insanlar artık daha da yalnızlaştı. Artık insanlar birbiriyle yüzyüze iletişim kurmak yerine, sosyal medya sitelerinde iletişim kurmayı tercih ediyor. Bunun yanı sıra, insanlar giderek daha az hareket etmeye başladı. Günümüzün en önemli sağlık problemi olan obezitenin görülme sıklığı, teknoloji geliştikçe daha da yaygınlaştı. İnsanlar devamlı olarak internet ve sosyal medya ile iç içe. Bugün artık telefonlarımız ile bile interneti rahatlıkla kullanabiliyoruz. Çocukluğumda tuşlu ve sadece yılan oynanabilen telefonları hatırlıyorum da... Önceden insanlar bu kadar yalnız değildi ve fiziksel olarak daha fazla hareket ediyordu. Ancak insanlar teknoloji yüzünden giderek yalnızlaşıyor ve hareketsizleşiyor. Bunun sonucu olarak da psikolojik ve fiziksel rahatsızlıklar yaşıyor. İnsan, yapısı gereği sosyal bir varlıktır ve bir arada yaşamaya alışmıştır. İnsanlar yalnızlaştığında depresyon, ankisiyete bozukluğu gibi birçok psikolojik rahatsızlığa yakalanıyor. Aslında teknoloji, insanların giderek daha da mutsuzlaşmasına neden oluyor. Evet, teknolojinin yararı da var. Artık teknoloji sayesinde birçok şeyi kolaylıkla yapabiliyoruz. Ancak, teknoloji düzgün kullanılmadığı zaman insanda bağımlılık yapıyor. 

Şu anda internet bağımlılığı oranı, korkunç boyutlarda! Hiç olmazsa sokakta yürürken elinden telefon düşmeyen, hayatının büyük bir çoğunluğunu geçiren insanlar, internet bağımlılığının pençesine düşmüş durumda! Çünkü internet, büyük ve ilginç bir dünyanın kapısını açıyor. İnsanlar internet sayesinde daha fazla insanla tanışıp daha fazla bilgi ediniyor. Sosyal medya ve internet bağımlılığı giderek yaygınlaşıyor ve bu durum insanların daha fazla yalnızlaşma ve hareketsizleşmesine, bu durum da insanların psikolojik hastalıklar yaşamasına neden oluyor. Benim fikrim, teknolojinin bilinçli ve yerinde kullanılmasından yanadır. İnterneti düzgün kullandığımız zaman faydalı olabiliyor iken, yanlış kullanımı da ciddi tehlikelere yol açabiliyor. Günümüzde teknolojiden uzak yaşamak elbette imkansız. Çünkü, teknoloji hayatımızın her alanına hakim olmuş durumda. Onun için insanların teknolojiyi düzgün kullanma konusunda bilinçlendirilmesi ve bu konuda eğitimler düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum.






Bu yazıyı beğendiyseniz +1 butonuna basmayı ve blogumu takip etmeyi unutmayınız. Ayrıca bana destek olmak için blog sayfamda bulunan Google reklamlarına da tıklayabilirsiniz. Teşekkürler!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder