Kişisel Yazılarım if(window.location.href == 'https://kisiselyazilarimkaan.blogspot.com' || window.location.href == 'https://kisiselyazilarim.blogspot.com' ) { window.location="https://kisiselyazilarimkaan.blogspot.com"; } Kişisel Yazılarım : Boşanmalar, Nedenleri ve Çözüm Yolları

13 Şubat 2022 Pazar

Boşanmalar, Nedenleri ve Çözüm Yolları


Boşanmalar, Nedenleri ve Çözüm Yolları

Günümüzde birçok çift, maalesef çeşitli nedenlerden dolayı boşanma aşamasına geçip evliliklerini sonlandırıyor. Boşanmalar, günümüzde artık sıradan bir olay gibi görülüyor.

Boşanmalar, Nedenleri ve Çözüm Yolları başlıklı bu makalemizde, boşanmaların nedenlerini ve çözüm yollarını bulmaya çalışacağız. Belki de boşanmaya neden olan durumları ve nedenlerini iyic

Boşanmalar, Nedenleri ve Çözüm Yolları başlıklı bu makalemizde, boşanmaların nedenlerini ve çözüm yollarını öğrenebilir ve yuvaları dağılmaktan kurtarabiliriz.
Boşanmalar, Nedenleri ve Çözüm Yolları
Öncelikle, boşanmaya karar vermeden önce, bunun kolay bir şey olmadığını bilmemiz gerek. Özellikle de çocuklarımız varsa, boşanmamız halinde bu durumun çocuklarımızın üzerinde yaratacağı psikolojik travmaları da unutmamalıyız. 

Ben bu yazıyı, annesi babası boşanmış bir birey olarak yazıyorum. Umarım bu makale, boşanma aşamasında olan insanlara faydalı olur ve evlilikleri yıkılmaktan kurtulur. Öncelikle, isterseniz ülkemizde boşanma oranlarının geçmişe nazaran ne kadar arttığını birlikte inceleyelim.  

Yıllara Göre Boşanma Oranları

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nce düzenlenen bu tablo, yıllara göre boşanma oranlarını göstermektedir. 


Boşanmalar, Nedenleri ve Çözüm Yolları




Yukarıdaki bu tablo, ülkemizdeki boşanma oranlarının günümüze oranla ne kadar arttığını gösteriyor. 2001 yılından günümüze boşanma oranları hızla artış göstermektedir. Aslında bu tablo, ülkemiz için acı bir tablodur, çünkü önceden boşanmanın çok kötü bir şey olduğu, ancak son çare olarak başvurulması gereken bir yol olduğu düşünülüyordu. Ancak, günümüzde çiftler en ufak geçimsizlikten dolayı, evliliklerini bitirmekte ve boşanmanın yolunu tutmaktadır. Günümüzde boşanmaya neden olabilecek bazı faktörleri birlikte inceleyelim. 


Çiftlerin Boşanmalarına Neden Olan Faktörler 

Makalemizin bu bölümünde, günümüzde çiftlerin boşanmalarına neden olabilecek faktörlerin neler olabileceğini incelemeye çalışacağız. Bakalım, çiftleri boşanmaya iten sebepler nelermiş: 

  1. Geçim Sıkıntısı: Geçim sıkıntısı, özellikle günümüzde boşanmaya neden olan önemli faktörlerden birisidir. Geçen "Türkiye'de Hayat Pahalılığı ve Getirdiği Sorunlar" başlıklı yazımızda, ülkemizde yaşanan geçim sıkıntılarından bahsetmiştik. Çoğu insan maalesef, gerek maaşın az olması, gerekse fiyatların aşırı pahalı olması sebebiyle geçinmekte zorlanmaktadır. Geçim sıkıntısının en fazla probleme neden olduğu durum şüphesiz ailelerin boşanmalarına neden olmaktadır. Geçim sıkıntısı nedeniyle eşler arasında sürekli geçimsizlik yaşanmaktadır. Mesela bir kadın çalışmıyor, erkek de sadece asgari ücret ile evi geçindirmeye çalışıyor. Kadın, aza kanaat etmek yerine, daha fazlasını istiyor. "Neden başka iş yapmıyorsun? Sen ne işe yaramaz bir adamsın!" şeklinde hakaretlerde bulunuyor. Bu da ister istemez, insanları boşanmaya kadar götürüyor. Geçim sıkıntısının yaşandığı şu günümüzde, boşanma oranlarındaki artış da son derece normal bir durum.
  2. Sadakatsizlik: Eşlerden birisi, karşısındakine sadakatsiz davranır. "Eğer Aldatılıyorsanız" başlıklı yazımda, bu konudan detaylı bir şekilde bahsetmiştim. Eşler evlendiklerinde birbirilerine sadakat yeminleri ederler. Bu sadakat, birbirilerini asla aldatmayacaklarına dair verdikleri bir sözdür. Ancak, zamanla yaşanan "Eğer Aldatılıyorsanız" yazımda bahsettiğim durumlardan kaynaklanan aldatmalar meydana geldiğinde, bu durum da insanların boşanmalarına neden olan önemli faktörlerden biridir. 
  3. Anne ve babaların baskısı: Bazı çiftlerin aileleri, çiftlerin evlilikleri konusunda ciddi baskı yapmaktadır. Biz buna halk arasında "gelin-kaynana krizi" diyoruz. Bu durum, günümüzde evliliklerin sona ermesine neden olan en önemli faktörlerin başında yer alıyor. 
    Bazı anneler çocuklarını kıskanırlar ve bazen de eşler birbirilerini ebeveynlerinden kıskanırlar. Bu, çoğunlukla gelin-kaynana arasında yaşanan bir sorundur. Bazı evliliklerde gelin ve kaynana birbirilerine kötü davranır ve erkek de eşi ve annesi arasında ortada kalır, ne yapacağını bilemez hale gelir. Son olarak da, boşanma mahkemelerinin yolunu tutar. Anne ve babaların evliliklere yaptıkları baskı da, boşanmanın önemli faktörlerinden biridir. 
  4. Tahammülsüzlük: Eşler uzun süre beraber yaşamaktadır. Kimse mükemmel değildir ve herkesin hataları vardır. Ancak evliliklerde bu hatalar, bazen eşler arasında tahammülsüzlüğe yol açar. Eşler birbirinden bıkmaya, tartışmaya ve kavga etmeye başlar. Bu durum, günümüzde boşanma nedenlerinin en başında geldiği için, bu maddeye ayrıntılı olarak yer vermek istiyorum. 
    Eşlerin birbirine tahammül edememesi, en ufak şeyde büyük kavgalar çıkmasına neden oluyor. Eşler, en ufak durumda birbirine karşı ağır hakaretlerde bulunuyor ve günümüzün en önemli sorunlarından biri olan şiddete başvuruyor. Eşlerin birbirine karşı tahammülsüz oluşu, evliliklerin sona ermesiyle sonuçlanıyor. Bu durum günümüzde o kadar fazla ki, bazı evlilikler sadece birkaç ay sürüyor. Günümüzde insanlar fındık kabuğunu doldurmayacak sebeplerden dolayı büyük kavgalar başlatıyor ve sonuçta da boşanma kararı alıyorlar. Aslında tüm bu şeyler, insanların birbirine tahammülünün kalmadığından kaynaklanıyor. 

Boşanmanın Çocukların Üzerindeki Etkileri

Her çocuk, doğduğunda ve belli bir yaşa geldiğinde, anne ve babası hep yanındadır. Her çocuk, kaç yaşında olursa olsun, her zaman anne ve babasının sevgisine ve ilgisine ihtiyaç duyar ve onların her zaman bir arada ve sevgi içerisinde olmalarını ister. Ancak, boşanma sırasına zarar gören en çok çocuklar oluyor maalesef. Kendimden örnek verecek olursam, 15 sene önce annem ve babam boşandı ve maalesef 10 senedir ben babamı göremiyorum. İşte, boşanan ebeveynin çocuklarını bekleyen en büyük problem, annesinden veya babasından ayrılmak zorunda olması. Bu, bir çocuk için olabilecek en kötü şeydir. Kendisini büyüten, seven ve her zaman ilgi gösteren anne veya babasından ayrılmak... O çocuğun halini bir düşünsenize... Siz boşandıktan sonra çocuğunuz ya annesini ya da babasını kaybediyor. Bu çocuklar, anne veya babanın sevgi ve ilgisinden uzak olarak büyüyor. Siz boşandınız, sonra yeni biriyle evlendiniz. O evlendiğiniz kişi dünyanın en iyi insanı da olsa, sizin boşandığınız insan da dünyanın en kötü insanı olsa, çocuklar her zaman kendi anne ve babasının yanında olmasını ister. Çünkü, hiçbir insan çocuğun kendi annesi veya babasının yerini tutamaz. Boşanmalardan en çok etkilenen de çocuklar oluyor maalesef. 

Boşanmalara Engel Olabilecek Bazı Çözüm Önerileri

Bir insanla evleniyorsunuz, o insanı çok seviyorsunuz ve ne olursa olsun her zaman birbirinizin yanında olacağınıza dair sözler veriyorsunuz. Bazen bu sözler tutulmuyor ve boşanmaya karar veriyorsunuz. Lütfen, boşanmaya karar vermeden önce, paylaştığım bu çözüm önerilerini mutlaka okuyun. Böylece, boşanmanıza gerek kalmadan, bu çözüm önerileriyle yaşadığınız problemleri çözebilir ve evliliğinizi dağılmaktan kurtarabilirsiniz. Evlilik kolay olmadığı gibi, boşanmanın da kolay olmadığını lütfen unutmayın. 

  1. Geçim sıkıntınız varsa; örneğin siz veya eşiniz çalışmıyorsa, bir iş bulmayı deneyin. Örneğin, kadın da evde oturmak yerine bir iş bulup çalışabilir ve böylece aile bütçesine bir katkıda bulunabilir. Eğer hala daha geçim sıkıntınız varsa, aza kanaat gösterip elinizdekiyle yetinmeye çalışın. Maalesef, hayat insanlara adil davranmıyor. O zaman, siz de eşinize karşı adil davranmalısınız. Sadece geçim sıkıntınız var diye evliliğinizi bitiriyor ve evlenirken verdiğiniz "iyi günde, kötü günde, hastalıkta ve sağlıkta her zaman yanında olacağım" sözü tutmuyorsunuz. Lütfen, aza kanaat getirin, eşinizin çalışmasına ve aile bütçenize katkı sağlamasına izin verin. Tün bu öneriler, ailenizi dağılmaktan kurtaracaktır. 
  2. Eşinize karşı sadık olun. Eşiniz, belki de ölene kadar beraber yaşayacağınız bir insan olacak. Her zaman yanınızda olacak olan eşinize ihanet edemezsiniz. Eğer eşiniz her daim yanınızdaysa, sizi her zaman destekliyor, sevip sayıyorsa, ona sadakatle davranmalısınız. Aldatmaya neden olan faktörler varsa, bunu aranızda güzelce konuşup bu problemi de çözebilirsiniz. Unutmayın, güzelce konuşulduktan sonra çözülemeyecek hiçbir problem yok.
  3. Kaynananız size kötü mü davranıyor veya siz mi kaynananıza kötü davranıyorsunuz? Unutmayın ki, kaynananız sizin eşinizin bir annesidir. Anne bir insan için dünyanın en kıymetli canlılarından biridir. Çünkü anne, evladını büyütür, sever ve hep yanında olur. Evladının tırnağına bir şey olsa, canından can gider. Onun için, siz de anne olarak kendinizi kaynananızın yerine koyun ve ona empatiyle yaklaşın. Unutmayın ki, empatiyle yapılan her davranış olumlu etkilere sebep olur. Gelininiz size kötü mü davranıyor? Siz de onu kızınızın yerine koyun. Sonuçta gelininiz, oğlunuzun belki de ömrünün sonuna kadar birlikte yaşayacağı bir insan. Gelininiz, oğlunuzun her zaman (hastalıkta, sağlıkta, iyi ve kötü günde) yanında. Oğlunuzu bu kadar seven bir insan, kötü biri olamaz. Onun için, siz de gelininizi evladınız gibi görmeye çalışın ve ona her zaman bir empatiyle yaklaşın. O zaman, çözülemeyecek bir problem yok. 

  4. Birbirinize tahammülünüz azalmış, belki de birbirinizden bıkmış olabilirsiniz. Ancak, birbirinizden ayrı kaldığınızda daha mı mutlu olacaksınız? Siz evlendiğinizde verdiğiniz sözü unutup, her şeyi silip atacak mısınız? Her zaman empatiyle yaklaşmanın sorunları çözebileceğine inanırım. Birbirinizin hatalarını görmezden gelmelisiniz. Herkesin hatası olabilir ve kimse mükemmel değildir. Kimse mükemmel olmadığına göre, karşınızdaki insanın da mükemmel olduğunu bekleyemezsiniz! Onun hatalarını görmezden gelin ve söylediklerini alttan alın. Ancak böylece birbirinize karşı daha fazla sempati duyarsınız. Evlilikler kolay kurulmuyor, fındık kabuğunu doldurmayacak şeyler yüzünden evliliğinizi birden silip atacak mısınız?  Onun için, birbirinize daima empatiyle ve anlayışla yaklaşın. Hayatınızın sonuna kadar sizin yanınızda olacak bir insanı kaybetmeyin.
  5. Çocuklarınızı düşünün... Siz boşanmaya karar veriyorsunuz ve çocuklarınız da var. Peki, siz boşandığınızda çocuklarınızın ne hale geleceğini düşünüyor musunuz? Siz boşanmakla, kendi çocuğunuzu annesinden ve babasından ayırıyorsunuz... Siz boşanıyorsunuz ama neden cezasını suçsuz çocuklara çektiriyorsunuz? Lütfen, boşanma kararı almadan önce çocuklarınızı düşünün. Siz boşandınız ve yeni biriyle evlendiniz. Bu yeni evlendiğiniz kişi sizi ve çocuğunuzu çok seviyor, çocuğunuzu kendi evladından ayırmıyor olsa da, yine çocuk kendi anne ve babasını seçer. Çünkü, et tırnaktan ayrılmayacağına göre, bir çocuk da anne ve babasından ayrılamaz. Lütfen, çocuklarınız için boşanmayın. Çocuklarınızın size her zaman ihtiyacı var. Onların siz boşandığınızda ne hale geleceğini bir düşünün. Bakın, ben de annemle babam boşandığından beri, 10 senedir babamı göremiyorum, benim suçum ne? Lütfen çocuklarınıza bu acıyı yaşatmayın.
Gerekirse, evliliğinizdeki problemlerin çözümü için bir terapiste danışın. Evliliğinizi nasıl kurtarabileceğinize dair çareler arayın. Unutmayın, biz bu hayata bir defa geliyoruz ve bu hayata tekrar gelme şansımız yok. Onun için, boşanmak yerine evliliğiniz kurtarmaya çalışın.



Bu yazıyı beğendiyseniz, Kişisel Yazılarım blogumu takip ederek, yeni gönderilerden anında haberdar olabilirsiniz. Ayrıca Kişisel Yazılarım'daki gönderileri sosyal ağlarınızda paylaşarak, daha fazla insanın okumasına yardımcı olabilirsiniz. Kişisel Yazılarım bloguma gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür eder, Kişisel Yazılarım blogumda keyifli vakit geçirmenizi dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder