Kişisel Yazılarım if(window.location.href == 'https://kisiselyazilarimkaan.blogspot.com' || window.location.href == 'https://kisiselyazilarim.blogspot.com' ) { window.location="https://kisiselyazilarimkaan.blogspot.com"; } Kişisel Yazılarım : Kahve Dünyasına Keyifli Bir Yolculuk...

6 Şubat 2022 Pazar

Kahve Dünyasına Keyifli Bir Yolculuk...

Kahvenin Dünyasına Keyifli Bir Yolculuk




Günümüzde sıcak içeceklerin arasında en popüler içeceklerin başında yer alan kahve, milyonlarca insan tarafından severek tüketiliyor. Kahve, bazen sıcak, bazen ise soğuk tercih edilebiliyor. Kahvenin cezbedici kokusu ve verdiği keyif, insanları kendine çekiyor. Peki, kahve hakkında ne kadar çok şey biliyoruz? Arkadaş ortamında, iş ortamında ve evde sıkça tükettiğimiz kahve, nereden geliyor? İşte kahve hakkında keyifli ve sürekleyici bir yolculuk sizleri bekliyor! 


Kahvenin Ana Vatanı 

Her yiyeceğin ve içeceğin ilk olarak doğduğu topraklar vardır. İşte kahvenin ana vatanı ise Brezilya'dır. Brezilya, kahve üretiminde ve ihracatında dünyada birinci sıradadır. Türk kahvesinden tutun da, espresso, kapiçino gibi birçok kahve çeşidinin üretildiği yer, Brezilya'dır. Brezilya'nın sahip olduğu yağmur ormanları, kahvenin yetiştirilmesine ve üretilmesine imkan tanımaktadır. Çünkü kahveyi üretebilmek için yağışlı ve ormanları gür bir bögleye ihtiyacınız vardır. Brezilya, bu kahveyi üreterek dünyaya ihraç etmektedir. Günümüzde kahve ihtiyacının %80'i Brezilya'dan karşılanmaktadır. Kahvenin yolculuğunun başladığı ilk yer, Brezilya'dır.


Osmanlı'da Kahve Kültürü 

Osmanlı'ya kahve, Kanuni Sultan Süleyman zamanında 1542'de gelmiştir. Osmanlı'ya kahve ilk geldiğinde, acı ve sert olduğu gerekçesiyle pek fazla sevilmemişti. Ancak, lokum gibi şekerlemelerle birlikte tüketiliğinde oldukça sevilmeye ve herkes tarafından sevilmeye başlandı. 

Kahvenin giderek yaygınlaşmasıyla, Osmanlı'da "Kahvehaneler" yani bugünkü adıyla "Kıraathaneler" kurulmaya başlandı. Osmanlı'da kahvenin giderek yaygınlaşması sonucu, insanlar bu enfes tadı asla bırakamaz oldular. Kahvenin içinde yer alan kafein, keyif verici, zihin açıcı ve bağımlılık yapan bir özelliğe sahiptir. İşte bu yüzden, kahveye alışan insanlar gecelerce uyuyamamış, bu nedenle Osmanlı'nın bazı dönemlerinde yasaklanmıştı. Örneğin, Sultan IV. Murat döneminde, insanlar kahvenin etkisiyle çeşitli yerlerde taşkınlıklar çıkarmaları dönemide, tütün ve alkol gibi kahveye de yasak getirilmiş, kahvehanelerin kapısına da zincir vurulmuştur. Daha sonra, kahvenin vücuda yararlı olduğu, zihni dinç tuttuğu nedeniyle bu yasak daha sonraları kaldırılmıştı. Kahvenin ayrıca kültürümüzde önemli bir yeri vardır. 

Türk Kültürü'nde Kahve

Kültürümüzde kahvenin çok önemli bir yeri vardır. Günümüzde birçok insan, Türk Kahvesi'ni severek tüketmektedir. Türk kahvesi, insanı kokusuyla cezbeden, keyif ve dinçlik veren bir özelliğe sahiptir. Türk kahvesinin tadı sert ve acıdır, bu yüzden her gün Türk kahvesi içildiğinde, daha dinç ve enerjik hissedebilirsiniz. Ancak akşam 19:00'dan sonra içilen kahve yüzünden, gece uyuyamayabilirsiniz! Türk kahvesi özellikle kız istenirken, misafir geldiğinde veya arkadaş ortamında sık tüketilen bir içecektir. Türkiye'de kahve, çaydan sonra en çok tüketilen sıcak içeceklerin başında gelmektedir. Kendimden bahsedecek olursam, kahve benim en sevdiğim sıcak içecektir. Sabahları kahvaltıdan sonra mutlaka 1-2 fincan kahve tüketirim. Kahve içmediğim zaman, kendimi her zaman yorgun ve halsiz hissederim. Sizler de öyle misiniz? Kahvenin sizin hayatınızdaki önemi nedir? Yorumlarda bahsetmeyi unutmayın!...

Türk Kahvesi Nereden Geliyor?

Türk kahvesi, diğer kahve türlerinde olduğu gibi, Brezilya'dan ithal edilmektedir. Brezilya'dan ithal edilen kahve, Türkiye'ye geldikten sonra birtakım işlemlerden geçerek, tüketime hazır hale getiriliyor. Türkiye'de kahvenin işlenmesinde görev alan birçok Türk kahvesi firması bulunmaktadır. Bu firmalar, Türk kahvesini çeşitli işlemlerden geçirerek fabrikalarında işlemektedir. Tüm bu işlemler bittikten sonra, satışa sunulmaktadır. 

Lezzetli Türk Kahvesi Yapmanın Püf Noktaları

Eğer Türk kahvesi içmeyi seviyorsanız, lezziz bir Türk kahvesi yapmanın yollarını da öğrenmek isteyebilirsiniz. Vereceğimiz bu tarifler, tarafımızca lezzeti kanıtlanmışi, lezziz ve hazırlanması son derece kolay olan kahve tarifleridir. 
  1. Kahve cezvesine küçük kahve fincanıyla, içeceğiniz kahve kadar su ekleyin. Cezveye su ekledikten sonra, iki çay kaşığı Türk Kahvesi koyun. Eğer şekerli içmek istiyorsanız, bir çay kaşığı şeker de ilave edebilirsiniz. 
  2. Kahveyi en az 4-5 dakika kaynamak üzere ocağa koyun.
  3. Kahve kaynamaya başladığında, hemen iki kaşık kahveyi kahve fincanına ekleyin. 
  4. Kahve iyice kaynadığında, cezveyi ocaktan alıp kahve fincanınıza ekleyin. 
İşte bu tarifle, lezzetli ve bol köpüklü bir Türk kahvesi yapabilmeniz mümkün! 

Kahvenin vücudumuzda yarattığı etkiler nelerdir?

  • Dinçlik verir: Kahve her gün düzenli tüketildiğinde vücuda dinçlik ve enerji kazandırıyor. Ayrıca kahve, zihnimizin daha iyi çalışmasına ve böylece bir şeyleri daha iyi öğrenmemize ve kavramamıza yardımcı oluyor. Bazı uzmanlar, zihnimizin daha iyi çalışması için günde birkaç kahve içilmesini öneriyor. 
  • Keyif verici bir içecektir: Belki de kahvenin insanlar tarafından en çok sevilmesinin temel nedeni de, içerken verdiği müthiş bir keyiftir! Her insanın severek içtiği kahve, insanı rahatlatan ve keyfini artıran önemli bir özelliğe sahiptir. 
  • Bağımlılık yapar: Kahvenin içerisinde yer alan kafein, bağımlılık yapan bir özelliğe sahiptir. Özellikle günde 4-5 bardak kahve tüketildiğinde, kahvenin verdiği keyif ve haz nedeniyle insanda kahveye karşı bir bağımlılık oluşuyor. Kahve tüketilmediği zaman insanda halsizlik ve bitkinlik oluşuyor. Kahvenin bağımlılık yapmasının en önemli nedeni, içinde bulunan kafeindir. Ne kadar çok kahve tüketirseniz, o kadar çok bağımlı olursunuz! 

  • Kalp ve damar sağlığına iyi gelir: Bazı uzmanlar, kahvenin kalp ve damar sağlığı için faydalı olduğunu söylemektedir. Ayrıca kahvenin antioksidan özelliği de bulunmaktadır. Böylece, düzenli kahve tüketimi kalp damar hastalıklarının oluşmasını engellemekte ve bizi kanserden korumaktadır. Ama yine de fazla tüketmemekte fayda var...

Kahve Bağımlılık Yapar mı? 

Evet, kahve hakkında merak edilen konulardan birisi de, kahvenin bağımlılık yapıp yapmadığıdır. Kahve diğer çikolata, çay ve kola gibi yiyecekler gibi kafein içermektedir. Yani, aslında bağımlılık yapan şey kahve değil, kahvenin içindeki kafeindir. 

Günde 4-5 fincan kahve içildiğinde, kafein keyif verici bir madde olduğu için, zamanla bir bağımlılığa neden olabilmektedir. Kahve bağımlısı olduğumuzu nasıl anlarız, belirtileri nelerdir? 

Kahve Bağımlılığının Belirtileri

  • Güne kahveyle başlanmadığında, devamlı bitkinlik ve yorgunluk hali,
  • Günde en az 4-5 kez kahve içme isteği,
  • Kahve içilmediğinde elin ayağın titremesi, 
  • Kahve içildiğinde kendini dinç ve enerjik hissetmek, içilmediğinde ise daimi bir yorgunluk hali gibi belirtileri örnek verebiliriz. 
Ancak diğer bağımlılık türlerine nazaran, kahve bağımlılığının vücut için bir zararı yoktur. Aksine, kahve dinçlik ve enerji verir ve kansere karşı bir antikosidan görevi görür. Bunun yanı sıra kahve, metabolizmayı da hızlandırdığından zayıflamayı da kolaylaştırmaktadır. Kahvenin yararlarını daha iyi alabilmek için, kahveyi şekersiz tüketmekte fayda var. 



Günümüzde Kahve...

Günümüzde kahve, birçok insan tarafından severek tüketiliyor. Starbucks gibi ünlü kahve firmaları, kahveyi daha lezzetli ve keyifli hale getiriyor. Günümüzde dünya nüfusunun %70'i kahveyi severek tüketiyor. Her sabah kahvaltıda, ara öğünlerde, iş yerinde çalışırken veya ders aralarında severek tükettiğimiz kahve... Ben kendimden örnek verirsem, ben kahvesiz asla yaşayamam! Günde her gün en az 4-5 fincan kahve içerim. Bu sayede kendimi hep dinç ve enerjik hissederim. Sizler kahveyi ne kadar seviyorsunuz? Kahvenin sizin hayatınızdaki önemi nedir? Hangi kahve türünü daha çok seviyorsunuz? Yorumlarda belirtmeyi unutmayın! Yeni yazımda görüşmek üzere, hoşçakalın!



Bu yazıyı beğendiyseniz +1 butonuna basmayı ve blogumu takip etmeyi unutmayınız. Ayrıca bana destek olmak için blog sayfamda bulunan Google reklamlarına da tıklayabilirsiniz. Teşekkürler!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder