Depremi En Az Hasarla Atlatabilmek İçin...
Depremi En Az Hasarla Atlatabilmek İçin...
Depremin ne olduğunu ve deprem gerçeğiyle kabullenmemiz gerektiğini önceki yazılarımda paylaşmıştım. Bu yazımda, depremden daha az hasarla nasıl çıkabileceğimiz hakkında bir fikir beyan edeceğim. Unutmayalım ki, halkı deprem konusunda bilinçlendirmek, depreme karşı alınabilecek en önemli tedbirlerin başında geliyor. Bu yazımda depreme karşı nasıl tedbirler alınacağı ve insanların nasıl bilinçlendirilebileceği konusunda bir fikir arz edeceğim.
Öncelikle deprem konusunda insanları bilinçlendirmek, depremin ne olduğu, depremle nasıl yaşamamız gerektiği konusunda bilgilendirmek gerekiyor. Herkesin katılabileceği ücretsiz deprem bilinçlendirme kursları açılabilir. Dahası, insanlara online olarak deprem ile ilgili bilgiler verilip, insanların bilinçlendirilmesi sağlanabilir. Hükûmet bu konuda adım atmalı ve deprem hakkında ücretsiz kurslar, seminerler temin etmelidir. Bu eğitimler tamamen ücretsiz ve herkesin katılımına açık olmalıdır. İnsanlar deprem konusunda bilinçlendikçe, deprem sırasında ve sonrasında nasıl hareket edecekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bu sayede daha az insanımızı kaybederek depremi atlatabiliriz.
Depreme karşı alınacak diğer bir önemli tedbir ise, dayanıklı ve sağlam binalar inşa etmektir. 17 Ağustos 1999 yılında binlerce yıkılan bina ve yitirilen cana rağmen, halen bir ders alınamadı! Günümüzde insanlar hala çürük binalar yapmaya devam etmekte ve masum insanların canına kastetmektedir! Bu böyle devam ederse, depremlerde daha çok insanımızı kaybedeceğiz. Bize düşen, depreme dayanıklı ve sağlam binalar yapıp, insanların hayatını güvence altına almaktır. Örneğin, İstanbul/Beylikdüzü, deprem bakımından en riskli ilçelerden biridir. Ancak, İhlas Holding tarafından inşa edilen İhlas Marmara Evleri, 17 Ağustos 1999'da yaşanan depremde, hiçbir çatlak bile bulunmadan ayakta kalmayı başardı. Raylı sistemle inşa edilen İhlas Marmara Evleri, depreme son derece dayanıklıdır. 7-8 şiddetindeki depreme kadar dayanabiliyor.
İşte tüm müteahhitlerin bu tarzlarda binalar inşa edip, insanların depremde hayatlarını kaybetmelerine engel olmalıdır. Bu nedenle müteahhitler devlet tarafından sürekli denetlenmeli, çürük ve dayanıksız binalar yapanlar en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. Bu şekilde yaparsak, depremi en az hasarla atlatabiliriz.
Deprem Sırasında Yapılması Gerekenler
- Sakin olun ve panik yapmayın: Mesela uyurken, yemek yerken, iş yerinde çalışırken veya okuldayken depreme yakalandınız. İlk yapmanız gereken şey, sakin olmak ve panik yapmamaktır.
- Masa, baza ve benzeri eşyaların yanına cenin pozisyonuyla çömelin: Deprem sırasında, bir masa, baza vb. sağlam eşyaların yanına cenin pozisyonu alarak çömelin ve deprem geçene kadar o pozisyonda kalın.
- Hayat üçgeni kurun: Bir buzdolabı veya daha uzun ve dayanıklı eşyanın yanında durun ve bir yaşam ücgeni oluşturun. Böylece deprem sırasında hayatta kalma ihtimaliniz artar.
Deprem Sonrasında Yapılması Gerekenler
- Panik yapmadan, sürâtle dışarı çıkın. Deprem çantanızdaki malzemeleri yanınıza alın. Eğer göçük altındaysanız, yanınızda deprem çantası olduğundan emin olun. Deprem çantanızda el feneri, sargı bezi, tentirdiyot ve bazı gıda malzemeleri yer almalıdır. Göçük altındaysanız, güvenli bir yerde olduğunuzdan emin olun ve sükûnet içinde yardımın gelmesini bekleyin.
- Eğer göçük altında kalmadıysanız, belirli bir süre eve girmeyin ve sarsıntı iyice geçene kadar bekleyin.
Depremlerin de bu hayatın bir gerçeği olduğunu unutmamamız ve depremle yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Gerek eğitimlerle gerekse sağlam binalar yapmakla, depremlere karşı iyi bir şekilde hazırlanmamız gerekiyor.
Yorumlar
Yorum Gönder