Kişisel Yazılarım if(window.location.href == 'https://kisiselyazilarimkaan.blogspot.com' || window.location.href == 'https://kisiselyazilarim.blogspot.com' ) { window.location="https://kisiselyazilarimkaan.blogspot.com"; } Kişisel Yazılarım : Özgüven Eksikliği, Nedenleri ve Çözümleri

1 Şubat 2022 Salı

Özgüven Eksikliği, Nedenleri ve Çözümleri













 Bir insan eğer başarılı olmak istiyorsa, önce kendine güvenmelidir. Kendisine güveni olmayan bir kimse, başarılı olamaz. Özgüven eksikliği, bir kişinin kendisine yeterince güvenememesidir. Kendine güveni olmayan bir kimse, kendisini sevemez. Bir insan başarılı olmak istiyorsa önce kendini sevmeli ve kendine inanmalıdır. Özgüven eksikliği, insan çok zeki olsa da, her şeyi yapabilecek kabiliyeti olsa da, bu işi yapma konusunda kendisine güvenmemesine bu da o işi yapamamasına neden oluyor. Özgüven eksikliğine neden olan faktörleri sıralayacak olursak; 

  • Aile: Aile bir kişi için çok önemlidir. Kişi, her şeyi ilk ailesinden öğrenir. Eğer kişinin ailesi kendisini sürekli aşağılıyor, hor görüyor ve sürekli beceriksizle suçluyorsa, bu kişi zamanla kendisine olan güvenini yitirir. Zamanla özgüvenini kaybeden bir kimse, yetişkinlik çağına girdiğinde iş ve aile ortamında birtakım problemler yaşamaya başlar; kendini suçlama, bir işi yaparken başarısız olmaktan korkma, eğer başarısız olursa ailesi ve iş arkadaşları tarafından azarlanma, hakaret edilme korkusu gibi. 
  • Öğretmen: Bir kişi için aile ne kadar önemliyse, öğretmeni de o kadar önemlidir. Çünkü öğrenci olan bir kimse, vaktinin çoğunu öğretmeniyle geçiriyor. Bir öğretmen öğrencisine ilk önce özgüveni aşılamalıdır. Özgüveni düşük olan bir öğrenci, asla başarılı olamaz. Mesela bir öğrenci ödevini yapmadığında veya sınavdan düşük aldığında, öğretmenin davranışı çok önemli. Eğer öğretmen bu durumda öğrencisini aşağılıyor, cezalandırıyor ve hatta şiddet uyguluyorsa, bu durum öğrencinin gelecekte korkak, özgüveni düşük biri olarak yetişmesini sağlar. Başarılı bir öğretmen öğrencisini her zaman bir şeyleri başarmasına teşvik etmeli. Mesela, "bu sınavdan kötü not almış olabilirsin, ama daha sıkı çalışırsan bu sınavdan geçeceğine inanıyorum" şeklinde bir yaklaşımda bulunabilir. 
  • Toplum Baskısı: Biz Türk milleti olarak, başarısız bir insanı dışlamayı çok seviyoruz. Bu nedenle başarılı insanlar yetiştirmekte hep sınıfta kalıyoruz! Bir insan hata yaptığında onunla dalga geçerek kendimizce eğleniyoruz. Hâlbuki, her insanın hata yapabileceği, bu hataların düzeltilerek daha başarılı olunabileceğini unutuyoruz. Sonuç olarak toplum baskısına mâruz kalan bir birey, kendisine olan güvenini zamanla yitirir, içine kapanık, a-sosyal bir birey olarak yetişir. 

Özgüven Eksikliği Çözüm Önerileri

Özgüvenin sağlanması kişinin kendisi kadar ailesi, arkadaşları ve çevresinin de sorumluluğudur. Aileler çocuklarının kendisine güvenmesi için teşvik etmeli, bir hata yaptıklarında onları aşağılayıp hor görmek yerine, bu hatayı nasıl düzeltebilecekleri, düzeltebildikleri takdirde nasıl başarılı olacakları konusunda kendilerini bilinçlendirmelidirler. Örneğin karne notları kötü olan bir öğrenci, bu karneyi ailesine gösterdiğinde aileler genelde öğrenciye şiddet uygulayarak, cezalandırarak ve hakaret ederek tepki gösterirler. Hâlbuki onlarında zamanında bir öğrenci olduğunu ve onların da zamanında bu kötü karneleri aldıklarını unuturlar. Aslında aileler çocuklarına karşı hep empati ve anlayışla yaklaşmalı. Bu kötü karne yüzünden çocuğu asla suçlamamalı, bu karnenin nasıl düzeltilebileceği, nasıl daha iyi notlar alınabileceği konusunda çocuklara yol göstermelidirler. 



























Bu yazıyı beğendiyseniz +1 butonuna basmayı ve blogumu takip etmeyi unutmayınız. Ayrıca bana destek olmak için blog sayfamda bulunan Google reklamlarına da tıklayabilirsiniz. Teşekkürler!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder