Simit Hakkında Tüm Merak Ettikleriniz
Ülkemizde en çok tüketilen ve en ucuz sokak lezzetlerinden biridir, simit! Simit hakkında neler biliyoruz? Simidin tarihçesi ve tüm bilmek istediğiniz konuları "Simit Hakkında Tüm Merak Ettikleriniz" başlıklı makalemizde sizler için derledik!
Simidin Adı Nereden Geliyor?
Simit, Arapça'da "samid", "ince bulgur veya irmik isimlerinden alıntıdır. Bu sözlük aynı zamanda Akatçada samadu "öğütmek" fiilinden türetilmiştir. İstanbul'a gelen ya da İstanbul'dan doğuya giden kervanların konaklama alanı olarak bilinen İzmit'te yolculara pratik bir yiyecek olarak hazırlanan simit, bu özelliği ile de ilk fast-food örneklerinden de sayılabilir. Kervanlarda yolculuk yapanların atıştırmalık olarak yanlarına aldıkları simitleri, yol boyunca karşılaştıkları kişilere "Simiti'den" aldıklarını söyledikleri için, bu halka şeklindeki yiyeceğin adı "simit" olarak kaldı.
Genelde yalnız tüketilen simit, kahvaltı için tercih edildiğinde peynir, çay ve reçelle birlikte yenebilir. Günümüzde simit, modern fırınlarda ve simit evlerinde hazırlanıp satıldığı gibi, cadde ve sokaklarda satıcılık yapan seyyar satıcılar tarafından bir el arabası içerisinde satılır.
Simidin Kökeni Nereden Geliyor?
Simitten bahseden en eski tarihsel kaynaklarda, simidin İstanbul'da 1525 yılından beri tüketildiği yazmaktadır. Üsküdar'daki "Şer'iyye Sicili"ne göre, 1593'te simidin ağırlığı ve fiyatı tarihte ilk kez standartlaştırılmıştır. 17. Yüzyılın gezgini Evliya Çelebi, 1630'lu yıllarda İstanbul'da simit satan 70 işletmenin olduğunu yazmıştır. Jean Brindes'in İstanbul'da günlük yaşamı resmettiği, 19. yüzyılın başlarına tarihlenen yağlı boya tablolarında simitçiler görülmektedir. Warwick Goble da 1906'da İstanbul'daki simitçileri resmetmiştir. Zamanla simit ve çeşitleri Osmanlı İmparatorluğu'nun genelinde popüler bir yiyecek olmuştur.
Simidin Çeşitleri
- Ankara Simidi: Ankara Simidi ülkemizin diğer yerlerinde üretilen diğer simitlere göre daha ince, daha küçük, yoğun pekmezli, koyu renkli bir simittir.
- Bursa Simidi: Bursa'da yapılan bir simit çeşididir. Bursa Simidini diğer simitlerden ayıran özelliği, hamurun halka haline getirilmesinden sonra, bir süre kaynar pekmez içinde bekletilmesidir.
Bu yazıyı beğendiyseniz, Kişisel Yazılarım blogumu takip ederek, yeni gönderilerden anında haberdar olabilirsiniz. Ayrıca Kişisel Yazılarım'daki gönderileri sosyal ağlarınızda paylaşarak, daha fazla insanın okumasına yardımcı olabilirsiniz.
Kişisel Yazılarım bloguma gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür eder, Kişisel Yazılarım blogumda keyifli vakit geçirmenizi dilerim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder