Kişisel Yazılarım if(window.location.href == 'https://kisiselyazilarimkaan.blogspot.com' || window.location.href == 'https://kisiselyazilarim.blogspot.com' ) { window.location="https://kisiselyazilarimkaan.blogspot.com"; } Kişisel Yazılarım : Çernobil Nükleer Kazası

14 Şubat 2022 Pazartesi

Çernobil Nükleer Kazası

Çernobil Nükleer Kazası

Çernobil Nükleer Kazası ne zaman yaşandı? Çernobil Nükleer Kazası sonucu terk edilen Çernobil'de hâlâ tehlikeli oranda radyasyon var mı? Çernobil Nükleer Kazası hakkında keyifli ve sürükleyici bir yazı sizleri bekliyor! 

Çernobil Nerededir?

Çernobil, Ukrayna'ya bağlı bir şehirdir. Şu anda terk edilmiş halde bulunan Çernobil, Ukrayna-Kiev sınırına yakın bir yerde bulunmaktadır. Eğer Çernobil'i ziyaret etmek istiyorsanız, 18 yaşından büyük olmalı ve Ukrayna için Turistik vize almalısınız. 

Çernobil Nükleer Kazası Ne Zaman Yaşandı? 

Çernobil Nükleer Kazası, günümüzden yaklaşık 40 sene önce, 26 Nisan 1986 tarihinde yaşanmıştır. 


Çernobil Nükleer Kazası Nasıl Meydana Geldi? 

Çernobil, o zamanlar Sovyetler Birliği'nin kontrolü altındaydı. Sovyetler Birliği, o zaman kominizim ile yönetiliyordu. Çernobil'de reaktörler inşa edilirken, Çernobil'de inşa edilmekte olan reaktörlerin bir tanesi, korkunç bir gürültüyle patlamış ve etrafa insanı anında öldürebilecek güçlü bir radyasyon yaymaya başlamıştı. Zaten, Çernobil kazasına maruz kalan insanların çoğu anında ölmüş, diğerleri de radyasyona bağlı çeşitli kanser türleri nedeniyle hayatlarını kaybetmişlerdi. Çernobil Nükleer Kazası yaşandığı gün, büyük bir yangın çıkmıştı. Bazı itfaiyeciler, canları pahasına yangını söndürmeye çalışmışlardı. Eğer o itfaiyeciler o yangını söndürmeselerdi, bu felaket belki de bütün dünyayı etkileyecekti. 

Çernobil Nükleer Kazası Sonucu Canlılara Ne oldu?

Çernobil Nükleer Kazası sonucu, canlıları anında yok edebilecek ciddi oranda bir radyasyon yayıldı. Bu radyasyon, dokunduğu herkesi anında öldürebiliyordu. Zaten Çernobil'de yaşayan insanların çoğu, bu Çernobil Nükleer Kazası sonucu ya anında, ya da kansere yakalanarak hayatlarını kaybetmişlerdi. Aynı zamanda radyasyon, canlılarda çeşitli mutasyon geçirmelerine sebep olmaktadır. Bu aşağıda paylaştığım fotoğraf, Çernobil Nükleer Kazası sonucu mutasyona uğramış canlılara ait: 

Evet, sol tarafta paylaştığım fotoğraf, Çernobil Nükleer Kazası sonucu mutasyona uğrayan canlılara ait. Aşırı radyasyona maruz kalınması sonucu, canlılarda çeşitli mutasyonlar meydana gelmektedir. Yanlış anlamayın, bu fotoğraflar bir uzaylıya veya başka türden varlıklara ait değil. Bu fotoğraftaki kareler, radyasyona maruz kalan canlıların geçirdiği mutasyon sonucu meydana gelen değişimler. Ne kadar da korkunç, değil mi? İşte, radyasyon bu kadar tehlikeli bir şey! 




Çernobil Nükleer Kazası'nın yaşanmasından neredeyse 40 yıl geçti. Çernobil'de hâlâ tehlike var mı?

Evet, Çernobil Nükleer Kazası'nın yaşanmasının ardından neredeyse 40 sene geçti, ancak hâlâ Çernobil, yaşamak için çok tehlikeli. Aradan uzun zaman geçmesine rağmen, Çernobil'de hâla tehlikeli oranlarda radyasyon mevcut. Şu anda Çernobil'e ziyaret için gidebilirsiniz. Ancak, 18 yaşından büyük olmalı, tüm sorumluluğu kabul ettiğinize dair bir belge imzalamalısınız. Çernobil'de hiçbir şeye dokunamaz, radyasyonun yüksek olduğu yerlerde bulunamazsınız. Çernobil'deki yapılar çok eski olduğu için, yıkılma tehlikesi var. Bu yüzden, Çernobil'deki binaların içine girmek, kesinlikle yasak. 

Çernobil'de ne zaman yaşanabileceğine gelirsek, şu anda Çernobil'de yaşamak mümkün değil. Çernobil'de hâlâ tehlikeli oranda radyasyon mevcut. Bilimadamlarının tahminine göre, belki günümüzden 200 sene sonra, Çernobil'de tekrar yaşanabilir. 

Çernobil Nükleer Kazası'ndan Türkiye  Etkilendi mi? 

Çernobil Nükleer Kazası yaşandıktan birkaç gün sonra, Türkiye de bu kazadan etkilenmiştir. Ülkemizin, başta Tekirdağ ve Doğu Karadeniz bölgelerinde, yaşanan Çernobil Nükleer Kazası nedeniyle, kanser vakalarında ciddi artışlar yaşanmıştır. Şu anda, Doğu Karadeniz, kanser vakalarının en fazla görüldüğü bölgelerimizden birisi. 

Sonuç Olarak...

Çernobil Nükleer Kazası başlıklı makalemizin ana fikri, bence radyasyonun ne kadar tehlikeli bir şey olduğudur. Radyasyonu elle tutamazsınız, gözle göremezsiniz, burnunuzla kokusunu alamazsınız. Radyasyon, son derece tehlikeli ve sinsi bir şey. Günümüzde, gerek telefonlar gerekse diğer elektronik cihazlar, ciddi oranda radyasyon yayıyor. Günümüzde kanser vakalarının artmasındaki en önemli sebep, bence bu cihazların yaydığı aşırı radyasyondur. 

Çernobil Nükleer Kazası'na rağmen, halen daha nükleer santraller yapılmaya devam ediyor. Bu sayede, daha ucuz elektrik üretimi amaçlanıyor. Ancak, Çernobil Nükleer Kazası gibi bir kaza yaşanmayacağı elbette düşünülemez. Bana göre, nükleer santrallerden çok, az radyasyon yayan elektrik üretim sistemlerine başvurmalıyız. 

Çernobil Nükleer Kazası başlıklı makalemizi beğendiyseniz, daha fazla yazıdan anında haberdar olabilmek için Kişisel Yazılarım blogumuzu takip edebilirsiniz. Çernobil Nükleer Kazası makalemizi arkadaşlarınızla paylaşarak, daha fazla kişinin de okumasına yardımcı olabilirsiniz.

Kişisel Yazılarım yazarı olarak gösterdiğiniz ilgiye teşekkür eder, bloğumda güzel vakit geçirmenizi dilerim. 








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder