Kişisel Yazılarım if(window.location.href == 'https://kisiselyazilarimkaan.blogspot.com' || window.location.href == 'https://kisiselyazilarim.blogspot.com' ) { window.location="https://kisiselyazilarimkaan.blogspot.com"; } Kişisel Yazılarım : İşsizlik, Nedenleri ve Çözüm Önerileri

3 Şubat 2022 Perşembe

İşsizlik, Nedenleri ve Çözüm Önerileri

İşsizlik, Nedenleri ve Çözümleri 


İşsizlik, ülkemizin her zaman en önemli problemlerinden biri olmuştur. İşsizliğin oranı her gün artmakta ve önemli bir sorun olmaya devam etmektedir. İşsizlik özellikle son yirmi yılda büyük oranda artış göstermiştir. İnsanlar iş bulamıyor, bulsa bile ücret yetersizliği, mesai saatlerinin uzunluğu gibi nedenlere işinden memnun değil. İşsizlik, özellikle nüfusu kalabalık olan şehirlerde daha da çok artmakta. Çünkü, bir işveren bir iş ilanı paylaştığında aynı işe 100 kişi birden başvuruyor. İşveren bu 100 kişiden birini seçmek zorunda kalıyor. Özellikle günümüzde iş bulmak gerçekten giderek zorlaşıyor. Bazı işverenler, işsizlik diye bir sorunun olmadığını, insanların çalışmak istemediğini öne sürse de, gerçek olan tam olarak öyle değil. İşsizliğin nedenlerine bir bakacak olursak;
  • Kalabalık nüfus, 
  • Ekonomik kriz,
  • İşverenlerin sürekli deneyim istemesi gibi etkenleri örnek olarak gösterebiliriz.
Günümüzde işsizlerin büyük bir çoğunluğunun üniversite mezunu olması, oldukça dikkat çekici bir durum. İnsanlar en iyi üniversiteden, en iyi derecede mezun olsa dahi, iş bulmakta güçlük çekiyorlar. Bence, işsizliğin en büyük nedenlerinden biri, işverenlerin sürekli deneyim istemesi, bu yüzden de üniversiteden yeni mezun olan insanların açıkta kalmasıdır. Örneğin, İstanbul Teknik Üniversitesi'ni iyi bir derece ile bitiren bir arkadaşım vardı. İstanbul Teknik Üniversitesi, ülkemizin en iyi ve saygın üniversitelerinden biridir. Bu arkadaşım, üniversiteyi en iyi dereceyle bitirmiş olsa da, hâlâ kendi alanında iş bulmakta zorlanıyor ve şu anda hâlâ işsiz. İşsizliğin artmasındaki en büyük nedenlerden birisi, işverenlerin insanların deneyim kazanma fırsatını vermemesi. Çoğumuz hayatımızın 18 yılını eğitim hayatımızda harcıyoruz. Bunun 8 senesi ilköğretim, 4 senesi lise ve 4 senesi de üniversite olmak üzere toplam 18 sene! Ancak, en iyi okullarda okusak da, okullardan en başarılı şekilde mezun olsak da, iş bulmakta oldukça zorlanıyoruz. İnsanların en iyi okulları bitirmelerine rağmen iş bulamaması, bu ülkeden göç ederek başka ülkelerde çalışma isteğine neden oluyor. Bu da ülkemizde çalışan insan gücünü oldukça düşürüyor. 

Günümüzde işverenlerin bu tutumu yüzünden işsizlik sorunu her geçen gün artıyor. Şu anda genç nüfusun %45'i işsiz durumda. Yani bu, her 4 insandan 1'nin işsiz olduğu anlamına geliyor. Eğer işverenler, sürekli deneyimli eleman isteme tutumuna devam ederse, işsizlik sorunu daha da büyüyecek, iş bulmak isteyen insanlar başka ülkelere göç edecek, bu da ülkemizin üreten ve çalışan bireyleri kaybetmesine neden olacaktır. İşsizlikle mücadele edebilmek için, önce işverenlerin bazı adımlar atması lazım. Kendilerinin de önceden deneyimi olmadığını, bu deneyimi zamanla çalışarak kazandıklarını hatırlamaları lazım. İsterseniz, işsizliğin çözümü için sunduğum bazı çözüm önerilerine birlikte bakalım: 
  • Üniversitelerden, meslek liselerinden mezun olan öğrenciler, mezun oldukları okul tarafından, mezun oldukları dereceye göre bir işe yerleştirilsin. Bu öğrenciler, böylece mezun olduklarında işsiz kalmayacak ve iş deneyimleri artacaktır.
  • İşverenler, deneyimli eleman aramaktan vazgeçsin. İşverenler de zamanında deneyimsiz olduklarını akıllarından çıkarmasınlar. Bu deneyim, insanlara deneyim kazanma fırsatı vererek, insanlara bu işi öğretim onları en iyi şekilde yetiştirerek kazanılır. İnsanlara deneyim fırsatı vererek, işi öğreten ve yetiştiren bir işveren olmalısınız ki, insanlar işsizlik yüzünden iş için başka ülkelere göç etmesin. 
  • Çalışma saatlerini esnetin. Kimi işyerlerinde çalışma saatleri bir hayli uzun oluyor. Bu durum da, insanların uzun saatler çalışmasını zorlaştırıyor. İnsanların çalışabileceği sabit bir mesai saati ayarlanmalı ve insanların o şekilde çalışması sağlanmalı.
  • Çalışanın tüm haklarını zamanında ödeyin. Bazı işverenler, yanlarında çalıştırdığı işçinin hakkını vermiyor. Örneğin benim son çalıştığım yerde, işveren benim 4 ay sigortamı yapmamıştı. Şu anda devlette sadece 2 ay çalışmış gözüküyorum. O yüzden, iş gücünü elde tutmak isteyen işverenler, yanlarında çalıştırdıkları personelin hakkını tam ve zamanında vermelidir. 
  • Son maddede, en önemli rol hükûmete düşüyor. Hükûmet, sürekli istihdam yaratarak, işsizlik oranıyla mücadele etmeli. Meslek edindirme kursları açarak, insanların kendi alanlarına ve yeteneklerine en uygun işler bulma konusunda rehberlik sağlamalı.
İşte, işsizliği, nedenlerini ve çözüm önerilerini sizlerle paylaşmaya çalıştım. Ben de şu anda bir işsiz olarak, aynı problemleri yaşıyorum. Üniversiteyi iyi bir dereceyle bitirmeme rağmen, deneyimim olmadığı için hep işsiz kalıyorum. Umarım, bu yazıyı okuyan işverenler, bu yazdıklarımdan kendilerine bir ders çıkarır ve işsizlikle mücadele için gerekli adımları atarlar. Unutmayalım ki, ülkemizin daha güçlü ve daha büyük olması için üreten insan gücüne ihtiyacımız var.





Bu yazıyı beğendiyseniz +1 butonuna basmayı ve blogumu takip etmeyi unutmayınız. Ayrıca bana destek olmak için blog sayfamda bulunan Google reklamlarına da tıklayabilirsiniz. Teşekkürler!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder