Kişisel Yazılarım if(window.location.href == 'https://kisiselyazilarimkaan.blogspot.com' || window.location.href == 'https://kisiselyazilarim.blogspot.com' ) { window.location="https://kisiselyazilarimkaan.blogspot.com"; } Kişisel Yazılarım : Boşanmalar ve Bazı Çözüm Önerileri

10 Mart 2018 Cumartesi

Boşanmalar ve Bazı Çözüm Önerileri

Boşanmalar ve Bazı Çözüm Önerileri

Bu yazıyı, anne ve babası 11 sene önce boşanmış olan biri olarak yazıyorum. Eşler bazen boşanmanın eşiğine geliyor ve maalesef çocuklar ya annelerini ya da babalarını kaybetmek zorunda kalıyorlar. Düşünün; siz birinden hoşlanıyorsunuz ve karşınızdaki o kişiyle hayatınızı birleştirme kararı alıyorsunuz. Ve bu birlikteliğin sonunda, hayatınızın en değerli varlığı olan çocuklar dünyaya ge-liyor. Ancak siz, aranızdaki bazı problemlerden dolayı boşanıyorsunuz. Ancak bir çocuk için belki de, dünyadaki en zor şeylerden biri, hiç şüphesiz anne ve babasından ayrılmak zorunda kalması... Düşünsenize sizi hayatınız boyunca besleyen, büyüten ve sizin için her türlü fedakârlığa katlanan anne ve babanız. Bir anda, ikisinin arasındaki problem yüzünden ya annenizi, ya babanızı ya da her ikisini de kaybediyorsunuz. Boşanmalardan en fazla zararı gören, çocuklar oluyor maalesef.

Bu grafik, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun yaptığı boşanma oranlarını gösteren bir tablo. 2001'den 2016'ya ka-dar boşanmalarda ciddi bir artış görünüyor. Bu boşanmaların büyük çoğunluğunu, geçim sıkıntısı ve aile içi şiddetli geçimsizlik oluş-turuyor. Aslında hiç hoş olmayan boşanma oranları, gün geçtikçe artıyor. Yuva kolay kuruluyor mu ki, yıkılması kolay olsun? Nedir peki, insanları buna zorlayan? Türkiye'deki genel boşanma nedenlerini şöyle açıklayabiliriz:

1. Geçim Sıkıntısı
Daha önceki yazımda, geçim sıkıntısının temel nedeninin kapitalizm olduğundan bahsetmiştim. İşte kapitalizmin neden olduğu geçim sıkıntısı, boşanmalara da davetiye çıkarıyor. İnsan yapısı gereği, yaşam, beslenme ve çoğalma dışında birçok şeye ihtiyaç duyar. Bunlar seyehat etme, istediğini alabilme ve özgür olabilme... Geçim sıkıntısı, bu ihtiyaçlara engel olan en önemli faktör. Geçim sıkıntısının boşanmaya neden olabilmesi ise: Asgari ücret, bugün 1.600-1.700 TL civarında. Kirada oturuyorsa bir kişi, 1.700 TL'nin en az 800 TL'sini kiraya veriyor. Faturalar da 400 TL tutsa, geriye 500 TL kalıyor. Çocuklu bir aile, bu 500 TL ile nasıl geçinebilir? Bu geçim sıkıntısı, ister istemez aile içi geçimsizliğe sebep olarak, boşanmayla sonuçlanabilir.

2. Aile İçi Geçimsizlik
Aile içi geçimsizlik de, boşanmaların artmasındaki en önemli faktör. Eşlerden her biri, birinin üzerine çıkmaya çalışır. Hep kendini haklı kabul ettirmeye çalışır ve büyük tartışmalara ve kavgalara dönüşür. Bugün aile içi şiddetin artmasındaki en önemli faktör budur. Aile arasında yaşanan problemler, eşlerin bu tutumları yüzünden o kadar büyüyor ki bu, fiziksel şiddete bile yol açabiliyor. Sonuçta aileler yine soluğu, adliyelerde alıyor. Maalesef bu aile içi şiddette en büyük zararı, yine çocuklar görü-yor.

3. Aldatmalar
Eşinden mutsuz olan birey, mutluluğu bir başkasında aramaya başlıyor. Eşiyle yaşayamadıklarını, başkasıyla yaşamaya başlıyor. Eğer aldatılan birey iseniz; siz de aldatan kadar suçlusunuz! Çünkü, eşinizi mutlu edemiyor-sunuz. Ufak tefek şeylerden tar-tışma çıkarıyor, birbirinizi alttan almayı beceremiyorsunuz. Aldatan suçlu olabilir, ama aldatılan da o denli suçludur! Bu aldatmalar, artık yeni eş arayışına, başka bir kişi ile evlenmek istemeyle devam ederek, eşler yine soluğu mahkemede alıyor. 

4. Gelin-Kaynana Problemleri
Eşleri boşanmaya zorlayan bir başka neden, gelin-kaynana problemleri. Bazen bu damat-kaynana problemi olarak da karşımıza çıkmaktadır. Genellikle kaynana problemi, eşlerin annelerinin çocuklarını kıskanmalarından dolayı ortaya çıkıyor. Kaynana bireyin her işine karışır, her işine mana bulur, her işin kendisinin istediği gibi yapılmasını ister. Birey de buna eninde sonunda itiraz eder. Sonuç olarak eşler anneleri ve eşleri arasında kalır. Bu olumsuz tutum eşler arasındaki şiddetli geçimsizliğe kadar varıp, boşanmalara neden olabilmektedir.

Boşanmalara Bazı Çözüm Önerileri

  1. Her şeyden önce, çocuklarınızı düşünün. Çünkü boşanmalardan en çok etkilenen çocuklar olmaktadır. Çünkü siz boşandığınızda çocuğunuzu ya annesiz ya da babasız bırakıyorsunuz. Çocuklarınızın hatrına boşanmaktan vazgeçin!
  2. Aile içi geçimsizliği ortadan kaldırmak için; birbirinizi alttan almayı deneyin. Haklı olduğunuz durumlarda bile karşınızdakini haklı görün ve birbirinize güzel sözler söyleyin. Haklı olsanız bile karşınızdakine hakaret etmeniz, sizi haksız duruma düşürür.
  3. Geçime kanaat göstermeye çalışın. Hatta kadın da çalışmalıdır. Böylece geçim konusunda birbirinize destek olmuş olursunuz. Boşanmak, geçim sıkıntısı için bir çözüm yolu değil!
  4. Aldatan suçlu olduğu kadar, aldatılan da suçludur! Aldatılan eşini nasıl mutlu edebileceğini araştırmalı. O, sizi sizde aradıklarını bulamadığı için aldatıyor. Siz de o aradığı şeyi bulup, ona sunmalısınız.
  5. Kaynana gelin/damadını kendi evladı gibi; gelin ve damat da, kaynanasını annesi gibi görmeli. Kaynana gelin/damadın her işine karışmamalıdır. Sonuçta her ikisi de yaşını başını almış, aklı başında insanlardır. Gelin/damat da, kaynanasına daima hürmetle yaklaşmalı, saygıda kusur etmemelidir.
Bu yazdıklarım, boşanma, nedenleri ve çözüm önerileri hakkında. Benim de annem babam boşandı ve neler yaşadığımı bir tek ben biliyorum. Belki bu yazımı bir kişi okur da, boşanmaktan vazgeçer diye umuyorum.

Bu yazımı beğendiyseniz +1 tuşuna basmayı ve daha fazla yazımdan haberdar olmak için blogumu takip etmeyi unutmayın. Bana destek olmak için Google Reklamları'na tıklarsanız çok sevinirim.

Yeni yazımda görüşmek üzere, hoşçakalın!...
Kaan Akalın

1 yorum: