Kişisel Yazılarım if(window.location.href == 'https://kisiselyazilarimkaan.blogspot.com' || window.location.href == 'https://kisiselyazilarim.blogspot.com' ) { window.location="https://kisiselyazilarimkaan.blogspot.com"; } Kişisel Yazılarım : Uzayda Yalnız Mıyız?

4 Mart 2018 Pazar

Uzayda Yalnız Mıyız?

Uzayda Yalnız Mıyız?

Uzayda yalnız mıyız? İşte insanoğlunun yıllardır merak ettiği ve cevap aramaya çalıştığı önemli bir konu. Gelişmiş teknolojilere rağmen, halen daha uzayda dünya dışında yaşanılabilir bir geze-gen bulunabilmiş değil. Milyonlarca galaksi, yıldız ve gezegenden oluşan evrende, sadece yaşanılabilir bir gezegen olarak sadece dünya mı var? 

Sadece içinde bulunduğumuz Samanyolu Galaksisi'nde bile keşfe-dilmeyi bekleyen binlerce gezegen, uydu ve yıldız sistemleri var. Biraz düşünsek, evrende yalnız olmadığımızı, mutlaka başka gezegenlerde başka canlıların da var olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. 

Bilim henüz, yaşanılabilir bir gezegen veya uydunun varlığını tespit edebilmiş değil. Bu konuda araştırmalar, halen daha devam etmektedir. 

Aslında bu yapılan araştırma-lar, insanoğlunun yeni bir ev a-rayışının bir göstergesi. İnsanoğlunun bu araştırması, yaşam belirtisi olan gezegen ve uyduları bulana dek süreceğe benziyor. Şu ana dek keşfedilen ve yaşam olabileceği öne sürülen birkaç gök cismini sizlerle paylaşalım: 
Bir canlı, yaşayabilmek için, iki önemli unsura ihtiyaç duymakta; solunabilir hava ve su. Bu iki unsur, bir gezegende mevcut ise, bu gezegen yaşanılabilir gezegen statüsüne girmektedir. Aşağıda da buna benzer gezegenleri, sizler için araştırdım ve sıraladım:




1. Gliese 581 d

20 ışıkyılı uzaklıktaki Gliese 581 d, dünyadan en az 5-6 kat daha büyük. Gezegen ne kadar büyük olursa, yerçekimi kuvveti de o kadar etkili oluyor. Gliese 581 d, dünyadan daha güçlü bir yerçekimine sahip ve bu da yaşamı zorlaştırabilir. Tamam; bu gezegen solunabilir bir hava ve yeterli suya sahip olabilir ama, yerçekimi de canlılığın devamı için önemli bir unsurdur. 

2. Mars 


Hepimizin yakından tanıdığı, kızıl dostumuz Mars...

Mars, uçsuz bucaksız çöllerden, vadilerden ibaret olsa da, bilim-adamları Mars yüzeyinde suy-un varlığına dair önemli deliller keşfettiler. Bu da Mars'ta bir zamanlar hayat olduğuna dair önemli bir kanıt. 

Mars'ın kutupları, buzullarla kaplı. Bilimadamları, bu buzulların eritilip, Mars'a yaşanılabilir bir atmosfer kazandırılabileceğini düşünüyor. Mars'a giden robotlar, Mars'ta yaşam izlerini aramaya devam ediyor. Kim bilir; belki gelecek yüzyılda Mars'ta yaşamaya başlayabiliriz. Şim-dilik Mars, kayalık ve çöl bir gezegen olmaya devam ediyor. 

Bu gördüğünüz fotoğraf, Mars'ın ince atmosferine ait. Mars gezegeni, Güneş Sistemi'mizin Dünya'dan sonra yaşama elverişli ikinci gezegen olarak görülüyor.



3. Kepler 186-f

Yaşam olabileceği düşünülen bir diğer gezegen, Kepler 186-f.
Kepler 186-f, Dünya'ya 500 ışıkyılı uzaklıkta bir cüce gezegen. Kepler 186-f gezegeninde bir yıl sadece 117 gün sürmekte. Kepler 186-f'nin ekseninin olmaması, sadece tek bir mevsimin yaşanmasına sebep oluyor. Acaba burada yaşayabilir miyiz? Tam bir muamma...


Uzay hâlâ keşfedilmeyi bekleyen milyonlarca gök cismi barındırıyor. Tüm bu keşifler, insanoğlunun yeni ev arayış merakından geliyor. Yapılan sayısız araştırmaya rağmen, bilim halen daha yaşanılabilir bir gezegenin varlığına rastlayamamıştır. Bu yukarıda saydıklarımız, bilimin yeni keşfettiği, yaşam olma olasılığı yüksek olan gökcisimleridir. 

Belki de, biz hiç farkında bile değilken, başka gezegenlerden dünyamızı ziyarete gelen uzaylılar vardır. Belki de teknoloji ve zekâ olarak, bizden daha üstünler... 

Ama ben, uzayda başka varlıkların da yaşayabileceğine inanıyorum. Çünkü, milyonlarca galaksi ve gökcisminden meydana gelen bir evrende yaşıyoruz. Bu evrende dünyadan başka gezegenlerde de yaşam olabileceğini düşünmek, mantıklı değil mi?

Bu yazıyı beğendiyseniz +1 tuşuna basmayı ve yazılarımdan anında haberdar olmak için blogumu takip etmeyi unutmayın. Bana destek olmak için Google Reklamları'na da tıklarsanız, çok sevinirim.

Yeni yazımda görüşmek üzere, hoşçakalın!
Kaan Akalın


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder