Televizyonun Zararı
Daha önceki yazımda teknolojinin insanları nasıl yalnızlaştırdığından bahsetmiştim. Bu yazımda da, televizyonun bize ne denli zarar verdiğinden bahsetmeye çalışacağım.
Büyüklerim daha iyi bilirler: Televizyon icat edilmeden önce, insanlar hep bir arada yaşardı. Yemekler hep birlikte yenir, sohbetler edilirdi. Televizyon, 20. yüzyılda icat edildi. Şu anda 21. Yüzyıldayız ve herkesin evinde televizyon var. Televizyon insanları o kadar etkiliyor ki; insanlar, artık başkasıyla konuşmaya ihtiyaç duymuyor. İhtiyacımız olan her şey, televizyonda var; belgesel, dizi, çizgifilm vs.
Önceden hatırlıyor musunuz? Her gün, sokakta oynayan çocuklar görüyorduk. Artık televizyonda yer alan ve 24 saat süren çizgifilmler yüzünden, maalesef sokakta oynayan çocuklara rastlamak oldukça güç! Hepsi, televizyonun o büyüleyici dünyasına hapsolmuş durumdalar. Çocukların vakitlerinin çoğunu televizyon karşısında geçirmesi, sorumluluklarını yerine getirmeme, becerilerini geliştirememe gibi önemli sorunlara yol açıyor. Ayrıca, televizyon çocukların okul başarısını olumsuz olarak etkiliyor. Tehlike sadece çocuklar için geçerli değil tabii ki. Yetişkinler de televizyonun etkisiyle çocuklarıyla ilgilenmiyorlar. Futbol, diziler, filmler derken televizyon hepimizi aptallaştırıyor! Araştırma ve geliştirme isteğimizi yok ediyor.
Televizyon yüzünden, insanlar fazla fiziksel aktivite yapmıyor. Sürekli yatarak, oturarak televizyonun karşısında geçirilen vakit sonucu, obezite sorununun artmasına da neden oluyor. Ayrıca, uzun zaman televizyon başında geçirilen zaman, göz sağlığımızı da olumsuz olarak etkiliyor. Günde en az 3-4 saatimizi televizyonda geçiriyoruz. Televizyonda dizilerin insanlara nasıl zarar verdiğinden, önceki yazımda da bahsetmiştim.
3-4 saat televizyon karşısında geçiren bir insan, ister istemez bu dizilerin etkisinde kalıyor ve o dizide işlenen konu kendisine aşılanmış oluyor. Bu da toplumun ahlakını olumsuz olarak etkiliyor. İşte bu da televizyonun bir zararını daha ortaya koyuyor.
Televizyon, aslında bilinçli kullanıldığında faydalı olabilir. Ben, sadece televizyonda belgesel ve haber izlerim, o da 1-2 saati bulmaz. Ben televizyonu sadece bilinçlenmek için kullanırım. Ama bunu aşırı kullandığımızda, bu saydığım sorunlarla karşılaşabiliyoruz. Televizyonun zararlarından korunmak için birkaç öneriyi şöyle sıralamak istiyorum;
- Televizyon kullanımına sınırlama getirelim (günde en fazla 1 saat gibi).
- Televizyonda sadece bizi bilinçlendirecek programlar izlemeye gayret edelim.
- Televizyona kapılıp, sevdiklerimizi ihmal etmeyelim.
- Televizyondan çok araştırmaya ve okumaya özen gösterelim.
Bu yazıyı beğendiyseniz +1 tuşuna basmayı ve blogumu takip etmeyi unutmayın. Bana destek olmak için de Google Reklamları'na da tıklarsanız, çok memnun olurum.
Yeni yazımda görüşmek üzere...
Kaan Akalın
Yorumlar
Yorum Gönder