Kişisel Yazılarım if(window.location.href == 'https://kisiselyazilarimkaan.blogspot.com' || window.location.href == 'https://kisiselyazilarim.blogspot.com' ) { window.location="https://kisiselyazilarimkaan.blogspot.com"; } Kişisel Yazılarım : Ukrayna ve Rusya Savaşında Kim Haklı? #ukraynasavaşı

4 Mart 2022 Cuma

Ukrayna ve Rusya Savaşında Kim Haklı? #ukraynasavaşı

Ukrayna ve Rusya Savaşında Kim Haklı?

Aslında savaşlarda haklı olan taraf yoktur. Savaş her iki tarafta da ciddi kayıplara yol açabilmektedir. Ancak, günümüzde Ukrayna ve Rusya arasında bir savaş var ve bu savaşta kimin haklı olduğunu bilmek gerekir. Bu makalemizde de Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşta hangi tarafın haklı olduğunu, birlikte inceleyeceğiz. Ukrayna-Rusya savaşı hakkında daha fazla makale için bloğumuzu takip edebilirsiniz. 

Rusya ve Ukrayna savaşında hangi tarafın haklı olduğunu bulmadan önce, bu savaşın nedenlerine bir göz atmakta fayda var. Zira, bu nedenler Rusya ve Ukrayna arasındaki krizin nedenlerini de bulmamıza yardımcı olacaktır. 

Ukrayna ve Rusya arasındaki kriz, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından günümüze kadar tazeliğini korumakta.  Belki de Rusya, bu savaşla Karadeniz'e inme planını başarma fırsatını bulabilir. Zira Rusya, I. Dünya Savaşı'nın başlangıcından beri, sıcak denizlere inme politikası izlemektedir. Eğer Rusya Ukrayna'yı fethederse, belki de bu hayaline kavuşabilir. Rusya'nın Ukrayna ile savaşmak istemesinin asıl nedeni, Karadeniz'e sahip olmak olabilir. Çünkü Ruslar, yıllarca bunun hâyâlini kuruyorlardı. Bize göre Rusya'nın asıl amacı Ukrayna'yı yok etmek değil. Rusya, dünyada en fazla nükleer silaha sahip ülkelerden biri. Eğer Rusya Ukrayna'yı yok etmek isterse, tek bir hamleyle Ukrayna'yı haritadan silebilir! Çünkü nükleer silahlar tek seferde milyonlarca insanı yok edebilecek güce sahip. Aslında, Rusya'nın istediği Ukrayna'yı yok etmek değil, yönetime kendi yandaşlarından birini geçirmek ve bu sayede Ukrayna'yı kendi topraklarına katmaktır. 

Bu savaşta kim haklı?

Putin'in açıklamalarına göre Ukrayna, NATO'ya güvenerek, Rusya sınırına asker yığmaktadır. Bu durum, uluslararası politikalar açısından bir savaş suçunu oluşturmaktadır. Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya'nın sınırlarındaki güvenliği sağlamak ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodemir Zelenski'yi yok edip, yerine Rus yanlısı bir hükûmet kurmayı amaçladıklarını ve savaşı bu amaçla başlattıklarını belirtmekte. Her zamanki gibi NATO'ya güvenmekle en büyük hatalardan birini yapan Zelenski, şu anda tek başına bırakılmış durumda! Zaten, NATO'nun verilen sözleri tuttuğu da görülmemiştir. Ukrayna'nın Rusya sınırına asker yığması da, bardağı taşıran son damla oldu. Doğal olarak da Rusya, topraklarını korumak için bir savaş başlattı. Tabii ki, bu Putin'in açıklamalarına göre... 

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin önceden bir komedyen olduğu ve siyasetten anlamadığı söylenmektedir. Bu nedenle Zelenski'nin saf dışı bırakılarak ülkeyi daha iyi yönetebilecek bir siyasetçinin başa geçirilmesi de planlanıyor. 

Tabii ki, Rusya Ukrayna'dan çok daha güçlü! Sadece askeri ve teknolojik silah bakımından değil... Rusya, eğer nükleer silahlar kullanırsa, tek seferde Ukrayna'yı haritadan silebilir. Umarım böyle bir şey gerçekleşmeden ve daha fazla masum insan ölmeden, savaş bir an önce sona erer! 

Sonuç olarak...

Bize göre, savaşta haklı taraf yoktur. Çünkü savaşta en çok zararı, masum siviller ve çocuklar görmektedir. İki siyasetçinin arasındaki suçun cezasını, masum insanlar canlarıyla çekmektedir! Savaşın haklı tarafı olamaz! Çünkü, savaş gerçekten de her iki taraf için de çok kötü bir olaydır. Umarız, Rusya-Ukrayna savaşı en kısa zamanda sona erer ve daha fazla masum insan hayatını kaybetmez... 

Siz Ukrayna-Rusya savaşı hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce bu savaşta kim haklı? Yorumlarda belirtmeyi unutmayın.


Bu yazıyı beğendiyseniz, Kişisel Yazılarım blogumu takip ederek, yeni gönderilerden anında haberdar olabilirsiniz. Ayrıca Kişisel Yazılarım'daki gönderileri sosyal ağlarınızda paylaşarak, daha fazla insanın okumasına yardımcı olabilirsiniz. Kişisel Yazılarım bloguma gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür eder, Kişisel Yazılarım blogumda keyifli vakit geçirmenizi dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder