Osmanlı'da Kahve Kültürü
Eğer kahve içmeyi seviyorsanız ve tarihe de meraklıysanız, Osmanlı'da Kahve Kültürü ile ilgili sürükleyici ve keyifli bir yazı sizleri bekliyor!
Osmanlı'da kahve kültürü çok önemli bir yere sahiptir. Osmanlı'da kahve ilk Kanuni Sultan Süleyman zamanında, 16. YY'da tüketilmeye başlanmıştır. Osmanlı'da kahve, en sevilen sıcak içeceklerin başında yer almaktadır. Osmanlı'da kahve birçok padişah ve eşrafı tarafından severek tüketilmekteydi. Tabii ki, Osmanlı'da kahve kültürünün en önemli simgelerinden birisi de, günümüzde "kıraathane" olarak adlandırılan "kahvehane" dükkânlarıdır. Yani, günümüzde kafe diye adlandırılan dükkânların ilk kurulmuş halidir. Osmanlılar 16.YY'da kahvenin yaygınlaşmasıyla zamanla kahvehaneleri kurmuşlar ve bu kahvehaneler memleketin her yanında görülmeye başlanmışlardır.
Osmanlı'da Kurulan İlk Kahvehaneler
Osmanlı'da kahve kültürünün en önemli sembollerinden birisi, şüphesiz ilk kurulan kahvehanelerdir. Osmanlı'da, kahve 16. YY'da, Kanuni Sultan Süleyman zamanında tüketilmeye başlanmış ve kahve tüketimi halk arasında o kadar yaygınlaşmış ki, kahvehane dediğimiz ve günümüzde "kıraathane, kafe" gibi adlarla anılan dükkânlar açılmaya başlanmış. Kahvehaneler, insanların kahve içmek için gittiği, aslında insanların sosyalleşmesine büyük katkı sağlayan mekânlar olmuştur. Bugün, bizler de kafe ve kahvehane gibi yerlere sadece kahve içmek için değil, sosyalleşmek için de gideriz. Aslında kahve, sadece bir içecek değil, insanların sosyalleşmesi için de önemli bir şeydir. Kahve, birçok insanı bir araya getiren, sosyalleştiren bir içecektir. Kahve, kız isterken, toplantılarda, düğünlerde veya sadece evde canımız kahve istediğinde sıkça tüketilmektedir. O nedenle, kahve kültürü, Osmanlı'da olduğu gibi, günümüzde de büyük önem taşımaktadır.
Osmanlı'da Kahvenin Yasaklandığı Dönemler
Osmanlı'da bazı dönemlerde kahvenin yasaklandığı durumlar olmuştur. Bunun en güzel örneği ise, IV. Murad zamanında yaşanmıştır. Tütün, alkol ve kahve gibi ürünler, yeniçerilerin bu maddeleri alarak, payitahtta yangınlar ve taşkınlıklar çıkarmaları nedeniyle yasaklanmıştır. Çünkü, kahve aşırı tüketildiğinde uykusuzluğa ve sinire neden olabilmektedir. IV. Murad, bu nedenle bazı dönemlerde kahve tüketimini kesinlikle yasaklamış ve kahvehanelerin kapısına zincir vurulmuştur. Bu maddeleri tüketenlerin cezası ise idamdı. Ancak, daha sonraları kahvenin zararlı olmadığı gerekçesiyle bu yasak kaldırılmıştır. Kahve, Osmanlı padişahları tarafından severek tüketilen ve tüketildiğinde keyif veren ve aklı keskinleştirip, dinçlik veren bir içecek olmuştur.
Günümüzde Kahve Kültürü
Kültürümüzde kahvenin önemi, şüphesiz tartışılamaz bir gerçektir. Günümüzde misafirliklerde, kız istemelerde ve birçok olayda ve toplantılarda sıkça tüketilen bir içecektir kahve... Kahve, gerek kokusu, gerekse tadıyla severek tüketilmektedir. Türk kahvesi, asırlardır kendine has kokusu ve tadıyla severek tüketilmektedir. Kahvenin Türk kültüründeki yeri, kuşkusuz tartışılamaz.
Bu yazıyı beğendiyseniz, Kişisel Yazılarım blogumu takip ederek, yeni gönderilerden anında haberdar olabilirsiniz. Ayrıca Kişisel Yazılarım'daki gönderileri sosyal ağlarınızda paylaşarak, daha fazla insanın okumasına yardımcı olabilirsiniz.
Kişisel Yazılarım bloguma gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür eder, Kişisel Yazılarım blogumda keyifli vakit geçirmenizi dilerim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder