Kişisel Yazılarım if(window.location.href == 'https://kisiselyazilarimkaan.blogspot.com' || window.location.href == 'https://kisiselyazilarim.blogspot.com' ) { window.location="https://kisiselyazilarimkaan.blogspot.com"; } Kişisel Yazılarım : Rusya-Ukrayna Savaşı Nedenleri #UkraynaSavaşı

4 Mart 2022 Cuma

Rusya-Ukrayna Savaşı Nedenleri #UkraynaSavaşı

Rusya-Ukrayna Savaşı Nedenleri

Rusya-Ukrayna savaşı nedenleri, yaşanan son gelişmelerin ardından gündeme geldi. Rusya-Ukrayna'ya neden savaş açtı sorusu, savaşın boyutları artmaya devam ederken, milyonlarca kişinin gündeminde yer alıyor. 
Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili son gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Rusya-Ukrayna gerilimi günlerdir devam etmekteydi. Rusya Devlet Başkanı Putin'in emri ile savaş resmen başladı. Ukrayna'nın başkenti Kiev başta olmak üzere, birçok kent şu anda yoğun saldırı altında. Rusya'ya birçok devlet tarafından yaptırım uygulama kararı alındı. Tüm bu gelişmeler yaşanırken gözler bir kez daha, 2014 yılında başlayan Rusya-Ukrayna geriliminin nedenlerine çevrildi. Peki, Rusya Ukrayna ile neden savaşıyor? İşte detaylar... 
Rusya-Ukrayna savaşı, dünya genelinde yakından takip edilmekte. Rusya'nın bir süredir teyakkuz altında olduğu Ukrayna sınırında harekete geçmesiyle birlikte, dünyanın gözü Donetsk ve Luhanks bölgelerine çevrildi. 

Rusya ile eski bir Sovyetler Birliği ülkesi olan Ukrayna'nın arası, Kiev yönetiminin AB ile yakınlaşması üzerine açıldı. Kiev, Rusya yanlısı Viktor Yanukoviç, ülkenin batıya yönelmesini engellemek için 2013 yılında AB Ortaklık Anlaşması'nı askıya aldığını açıkladı. Bu karar, Ukrayna tarihindeki ciddi krizlerin başlangıcı oldu. 

Rusya-Ukrayna Savaşı Neden Çıktı? 

2013 yılını "meydan olayları" ile uğurlayan Ukrayna, yeni yılı iç karışıklıklarla karşıladı. Bağımsızlık Meydanı'nda toplanan binlerce batı yanlısı, Yunokoviç'in kararını protesto etti. Rusya yanlılarının da sokağa çıkmasıyla, zaman zaman çatışmalar meydana geldi. Olayların kontrolden çıkması üzerine dönemin Devlet Başkanı Viktor Yinokoviç, Rusya'ya kaçmak zorunda kaldı. Coğrafi olarak Avrupa ile Rusya arasındaki Ukrayna'nın insanları da Rus ve Batı yanlısı olarak belirli kutuplara bölündü. 
Olaylar Kırım ve Donbas'a sıçradı. Kırım Parlamentosu askeri, üniformalı, üzerinde hiçbir sembol ya da simge bulunmayan "silahlı yeşil adamların" baskıyısyla Kırım'ın Rusya'ya ilhakını sağlayacak bir referandum yapma kararı aldı. Yerli halk olan Tatarlar ve Ukraynalıların karşı çıkarak katılmadığı 16 Mart 2014'deki tartışmalı referandumun ardından Kırım, Rusya tarafından yasa dışı olarak ilhak edildi. Rusya yanlılarının işgali Kırım ile kalmadı. Ukrayna'nın doğusundaki şehirlerde Rusya yanlısı ayrıkçılar, sözde devletlerini ilan ettiler. Donbas denen bölgede Rusya yanlılarının yönetimi yaklaşık 7 yıldır sürüyor. 

Donbas neden Kiev yönetiminin kontrolünde değil? 

Ukrayna'da, Rus kökenli nüfusun yoğun olarak bulunduğu Donetsk ve Donbas bölgelerinde, Şubat 2014'de ayrılıkçı gruplar, ağır silahlarla hükûmet yanlısı birliklere saldırdı. Ukrayna ordusundan bazı silahları ele geçiren ayrılıkçılar, Kiev yönetmine göre önemli silah ve mühimmat desteğini Rusya'dan gördü. 

Son gerginlik nasıl başladı? 

Fransa'nın başkenti Paris'te 9 Aralık 2019'da, üç senenin ardından Normandiya Dörtlüsü Liderler Zirvesi yapıldı. Ukrayna, Rusya, Fransa ve Almanya devlet başkanlarının katılımlarıyla gerçekleşen zirvede, tam ateşkes ve Minsk Anlaşması'na bağlılık vurgusu yapıldı. 

Zirveden sonra azalan çatışmalar, kısa süre sonra daha da alevlendi. Krizin çözümüne ilişkin Rusya, Ukrayna ve AGİT'ten oluşan üçlü temas grubu, 27 Temmuz 2020'den itibaren kapsamlı ateşkes kararı aldı. Bu kapsamda 2021 senesine kadar kapsamlı ateşkes, ufak tefek çatışmalara rağmen sürdürüldü. 

Ancak, bu yıl Rus ordusunun Ukrayna sınırına adeta askeri yığınak yapması, Dombas bölgesinde zaten hiç bitmeyen çatışmaları yeniden artırdı. Rusya yanlısı ayrılıkçıların 26 Mart'ta 4 Ukraynalı askeri öldürmesi, bölgedeki krizi zirve noktasına çıkardı. Saldırılar karşısında Ukrayna ordusunun tedbirleri artırmasının üzerine Rusya, sınıra ve ilhak edilen Kırım bölgesine asker yığdı. 





Bu yazıyı beğendiyseniz, Kişisel Yazılarım blogumu takip ederek, yeni gönderilerden anında haberdar olabilirsiniz. Ayrıca Kişisel Yazılarım'daki gönderileri sosyal ağlarınızda paylaşarak, daha fazla insanın okumasına yardımcı olabilirsiniz. Kişisel Yazılarım bloguma gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür eder, Kişisel Yazılarım blogumda keyifli vakit geçirmenizi dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder