Kişisel Yazılarım if(window.location.href == 'https://kisiselyazilarimkaan.blogspot.com' || window.location.href == 'https://kisiselyazilarim.blogspot.com' ) { window.location="https://kisiselyazilarimkaan.blogspot.com"; } Kişisel Yazılarım : Kibir ve Kendini Büyük Görme Hastalığı ve Tedavisi

4 Kasım 2017 Cumartesi

Kibir ve Kendini Büyük Görme Hastalığı ve Tedavisi

Kibir Nedir?

Kibir, insanın kendini diğer insanlardan ve canlılardan üstün görmesidir. Kibirli insan, her şeyin en iyisini hak ettiğini, kimsenin ondan iyi olamayacağı düşüncesi içerisindedir. Aslında böyle insanlar, aşağılık kompleksine sahip insanlardır. Aslında, insanlardan daha a-şağı durumdalar ama, kibir öyle bir hastalık ki, bütün bunlara rağmen insan kendini büyük görmesine neden olur.
     Halbuki, o sadece insandan başka bir şey değildir. Kibirli bir nefse sahip olan insan, ken-dini haşaa ilah görmeye başlar. Ama gerçekte, sadece et ve kemik yığınından başka bir şey değildir. Allah, Kur'😆an-ı Kerim'in birçok ayetinde kibirlenen insanların dünyada da ahirette de ağır şekilde cezalandırılacağını bildirmiş, firavunun kıssasından hepimizin ibret almasını istemiştir.

Kibre Neden Olan Durumlar Nelerdir?

İnsanın kibirli hale gelmesine neden olan bazı durumlar şunlardır;
  • Makam sahibi biri olması,
  • Maddi açıdan çok zengin olması,
  • Yetiştirilme tarzı,
  • Yokluğu görmemesi.

Makam Sahibi Olmak

Makam sahibi olmak, kişinin kibirlenmesinde önemli bir sebeptir. Ona göre, herkes ona hizmet etmeye mecburdur. Dünyadaki her şey ondan sorulmaktadır. Kimse, ondan iyi olamaz, onun yerine geçemez. Halbuki, o makama kendisini getiren Allah'ı unutur. Kendisine itaat edilmesi gerektiğini düşünür.

Maddi Açıdan Çok Zengin Olmak

Maddi açıdan zengin olan biri, (özellikle babadan dolayı) parası çok diye, kendisini çok üstün görmeye başlar. Evet, ona göre herkes onun emrinde ve herkes ona itaat etmeye mecburdur. Fakir ona göre, ezilmesi ve hatta yok edilmesi gereken insan nüsvettesi. Halbuki fakir olan kendisidir, fakat bunu bilemeyecek kadar şuursuzdur. O hep insanların et-rafında pervane olmasını ister. Parayla her istediğini yapabileceğini zanneder. Bu durum da, insanın kibirlenmesine neden olmaktadır.

Yetiştirilme Tarzı

Eğer insan, çocukluğunda her istediği yapılan, bir dediği iki edilmeyen biri olsrak yetiştirildiyse, bu o insanın kibirli olmasına yol açar. Çünkü, öyle yaşamaya alışmıştır, öyle yaşayacaktır. Kendisinden başkasını düşünmez. Ona göre, herkes kendisine hizmet etmeye mecburdur. Halbuki, kendisinin diğer insanlardan hiçbir farkı da yoktur.

Kibrin Tedavisi

Kibrin tek tedavisi, tevazulu olmak yani, kendini insanlarla eşit görmektir. Zaten kibirlenmek, insanın haddi değildir. Çünkü insan sadece bir topraktan ibarettir. Kibriyata tek has varlık Allah'tır. Çünkü her şeyi O yaratmıştır ve bizden O'na ibadet etmrmizi istemektedir. Bir de, ölümü hatırlayan insan kolay kolay kibirlenemez. Çünkü, gideceğimiz yer orası. Ölüm gelince ne malın, ne makamın, ne servetin hiçbir önemi kalmıyor. Ölümden sonra işe yarayan ise imanımız ve amellerimiz olmalıdır. Eninde sonunda öleceğini hatırlayan bir insan, kibirlenmeye cesaret edemez.

İlgi ve Alakanız İçin Teşekkür Ederim
Kaan Akalın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder