Kişisel Yazılarım if(window.location.href == 'https://kisiselyazilarimkaan.blogspot.com' || window.location.href == 'https://kisiselyazilarim.blogspot.com' ) { window.location="https://kisiselyazilarimkaan.blogspot.com"; } Kişisel Yazılarım : Teknoloji Bizi Yanlızlaştırıyor

4 Kasım 2017 Cumartesi

Teknoloji Bizi Yanlızlaştırıyor

Teknoloji Bizi Yanlızlaştırıyor

Büyüklerimiz bunu daha iyi bilirler; önceden teknoloji bu kadar gelişmemişken, insanlar hep bir arada, hep birlikte olurlardı. Yemekler beraber yenir, birlikte sohbetler edilirdi. Önceden evlerimizden hiç misafir eksik olmazdı.
    Ancak ne var ki, gelişen teknoloji ile birlikte, insanlar yanlızlaş-maya başladı. Kimi televizyondan, kimi internetten başını kaldır-amıyor. Mahalle arkadaşlıkları vardı önceden. Annem anlatırdı; "Biz çocukken, hiç eve girmezdik. Geç saatlere kadar dışarda oy-nardık.

     Teknolojinin gelişmesi, aslında yalnızlığımızın her gün biraz daha artmasıydı aslında. Teknoloji sayesinde mahalle arkadaşlığı yerini sosyal medya arkadaşlığı almış durumda. Çocuklar sokakta oyun oynamak yerine, bunu bilgisayar ve telefonlarla yapıyorlar. Bütün bunlar, teknolojinin bizi ne hale getirdiğini ve neden bizi yalnızlaştırdığını açıklıyor. 
      İnsanların teknoloji yüzünden yanlızlaşması, depresyon gibi hastalıkların, daha çocuk yaşlara inmiş durumda. Ülkemizde her 4 insandan 1'nin psikolojik hastalıklara yakalanmasında, teknolojinin payı, hiç de küçümsenecek türden değil.


80 milyon nüfusa sahip kalabalık bir ülkeyiz. Ancak, metropol şe-hirlerimizde nüfus kalabalık olsa bile, teknoloji bağımlılığı yüzünden, hep yalnızız. Teknoloji, özgürlüğümüzü elimizden alıp, bizi kendisine hapsediyor aslında, hem de hiç zorlamadan. Çünkü, teknoloji bize kendini hep güzel gösteriyor. Sunduğu kolaylıklar, insanları bağımlı yapan oyunlar, teknolojinin hayatımızın vazgeçilmezi haline getiriyor.
     Halbuki, biraz oturup düşünsek teknolojinin bize ne kadar zarar verdiğini anlayabiliriz. Teknoloji yüzünden her gün maruz kaldığımız ölümcül dozda radyasyonu saymıyorum bile. 
     Büyüklerimizin anlattıklarıyla, şimdiki yaşadıkları-
mız arasında büyük bir uçurum var. İnsanlar şimdi daha mutsuz. Çünkü, insan sosyal bir varlıktır ve başka insanlarla vakit geçir-mek zorundadır. Teknoloji de, insanı kendisine bağlayarak diğer insanlardan soyutluyor. Bu da insanı mutsuz ve yalnız biri haline getiriyor. 
      Teknoloji, bilinçli kullanıldığı zaman faydalıdır. Teknolojiyi şu şekilde bilinçli kullanabiliriz:
  • İnterneti sadece, ihtiyacımız olduğunda kullanabiliriz.
  • Teknolojiyi amaç değil araç olarak görebiliriz.
  • Teknoloji yerine arkadaşlarımızla vakit geçirmeyi tercih edebiliriz.
Bu yazımda, günümüz teknolojisinin bize verdiği zararlardan bahsetmek üzerine, kendimizi bilinçlendirmeyi amaçladım. Bu sayede, teknolojiyi bilinçli kullanarak bize verdiği zararların önüne biraz da olsa geçmiş oluruz.

Bu yazımı beğendiyseniz, +1 tuşuna basmayı ve bloğumu takip etmeyi unutmayın. Bana destek olmak için de, bloğumda yer alan Google Reklamları'na da tıklayabilirsiniz.

Kaan Akalın
    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder