Kişisel Yazılarım if(window.location.href == 'https://kisiselyazilarimkaan.blogspot.com' || window.location.href == 'https://kisiselyazilarim.blogspot.com' ) { window.location="https://kisiselyazilarimkaan.blogspot.com"; } Kişisel Yazılarım : Allah'ın Gazap Ettiği Şehir: Pompeii

17 Şubat 2017 Cuma

Allah'ın Gazap Ettiği Şehir: Pompeii


Pompeii, İtalya'nın Napoli şehrinde yer alan antik bir kenttir. Pompeii milattan sonra 79 yılında yaşanan Vezüv yanardağının patlaması sonucu, yok olmuştur. Pompeii, bundan 2000 yıl önce Roma sosyetesinin tatil yeriydi. Roma'nın zengin insanları, buraya tatile gelirlerdi. Pompeii şehri insanları, zamanın şartlarına göre oldukça modern bir yaşam sürmüşlerdir. Düzenli sokaklar, taş döşemeli yollar, binlerce kişiyi ağırlayan tiyatrolar. Pompeii'de Vezüv yanardağı patlamadan önce, binlerce insan yaşamaktaydı. 

Pompeii Halkı, zengindi. Hatta o zamanın en zengin şehrinden biri olan Pompeii, binaların ve evlerin tasarımıyla göz kamaştıran bir bir görünüme sahipti. 

Ancak, bu zenginlik ve lükse düşkünlük, kentin insanlarını gayr-i ahlaki bir hale getirmiştir. Şehrin insanları, eğlenceye, zevk ve sefaya düşkün insanlar haline gelmeye başlamıştır. Daha sonra bu durum zina, eş cinsellik gibi çirkinlikleri de beraberinde getirmiştir. Daha sonra bu daha da artarak, artık insanlar arasında sıradan hale gelmeye başlamıştır. 



Pompeii şehrinde zina ve fuhuş o kadar yaygınlaşmıştır ki, şehri ziyaret ettiğinizde adım başında genel evlerin yer aldığını görebilirsiniz. Hatta tüm bu çirkinlikleri de bina duvarlarına resmetmeye başlamışlardır. Daha sonra, nihayet Vezüv yanardağı patlamış ve Vezüv yanardağından çıkan lavlar, hızla şehre yayılmaya başlamıştır. Vezüv yanardağının lavlarından kaçmaya çalışan insanlar, buna fırsat bulamadan, lavların altında kalıp yok olmuşlardır. Pompeii, 17. yüzyıla kadar saklı kaldı. Daha sonra 17. yüzyılda bu bölgede çalışma yapan arkeologlar, bölgedeki tonlarca kül ve bazaltı kazarak,
taşlaşmış cesetlere ulaştılar.

Bu taşlaşmış cesetler, o an ne yapıyorlarsa o şekilde bulunmuşlardır. Bu taşlaşmış cesetler, halen daha Pompeii şehrinde cam bir muhafazanın içinde durmaktadırlar. Kaçacak vakit dahi bulamayan insanlar, o anda lavların altında kalarak, taşlaşmışlardır. 

Pompeii şehrinde yok olan sadece insanlar değil, hayvanlar da lavların altında kalarak yok olmuşlardır. 

Pompeii şehrinin yok olması, Lut Kavmi'nin yok olması arasında benzerlik vardır. İki kavim de aynı şekilde helak olmuşlardır. Bu paylaştığım taşlaşmış cesetler, insana ibret veriyor! Allah'ın koyduğu sınırları çiğnemenin, Allah'a karşı gelmenin ve Allah'ın gazabına düçhar olmanın nelere sebep olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. 

Bu taşlaşmış cesetler, insanın Allah'a karşı ne kadar da aciz olduğunu kanıtlıyor. Bu insanlar, Allah'ın sınırlarını çiğnedikleri, zevk ve sefaya dalmaları ve gösterdikleri ahlaksızlıkların bedelini bu şekilde ödemişler. 

Allah gazaba geldiği zaman, nelere sebep olduğunu anlatmaya çalıştım. Bir insan Allah'ı asla hafife almamalıdır! İşte bu resimler, Allah'ın ne kadar güç ve kudret sahibi olduğunu kanıtlamaktadır. Bize düşen de bu helak olan kavimlerden ibret alıp, Allah'ın razı olacağı şekilde yaşamaya gayret etmektir. 
Ya bunu yapacağız, ya da bu resimdeki insanlar gibi Allah'ın gazabına uğrayacağız. Allah razı olacağı amelleri yapmayı nasip eylesin. (Âmin)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder