Kişisel Yazılarım if(window.location.href == 'https://kisiselyazilarimkaan.blogspot.com' || window.location.href == 'https://kisiselyazilarim.blogspot.com' ) { window.location="https://kisiselyazilarimkaan.blogspot.com"; } Kişisel Yazılarım : Türkiye'de Belgesel

6 Kasım 2016 Pazar

Türkiye'de Belgesel

 
 Belgeseller, insanları bilinçlendirmek amacıyla belgelerle ispatlanarak yayınlanan bir film çeşididir. Günümüzde bu belgesel sektöründe lider birçok kanal mevcut. National Geographic ve Disovery Cannel gibi dünyaca ünlü belgesel kanalları, her gün milyarlarca kişi tarafından izleniyor. Ancak bu kanallar, daha çok kendi kültürlerini, dinlerini insanlara tanıtmayı amaçlayan belgeseller de yayınlıyorlar.

National Geographic, Türkiye'de de belgeseller yayınlıyor. Ancak Anadolu'da ki kültür yerine, kendi kültürlerini araştırıyorlar. Mesela ben denk de gelmiştim. Ayasofya Camii"nin nasıl inşa edildiğini, kilise halinde iken nasıl göründüğünü araştırıyorlar. Yani adamlar her gittikleri yerde, kültürlerini ve dinlerini insanlara yaymaya çalışıyorlar.



      Türkiye'de belgesel kanalı olarak şu anda, liderlik "TRT Belgesel" kanalında. Geçen yıllarda belgeselleri pek fazla izlenmiyordu. Ancak son yıllarda, National Geographic gibi ünlü belgesel kanallarını sollamaya başladı. Yayınladığı yerli ve yabancı belgesellerle, tüm dünyada izlenen bir belgesel kanalı haline geldi. Ben belgesel izlemeyi çok seven bir insanım. Hatta televizyonda sadece belgesel izlediğimi söyleyebilirim. Belgesel, insanın birçok yönden bilinçlenmesine yardımcı oluyor.

     Ancak ne yazık ki, Türkiye ile ilgili pek fazla belgesel yayınlanmıyor. Halbuki, Türkiye'de belgesel yapılacak konular sayılamayacak kadar fazla! Mesela sadece belgesel konusu olarak İstanbul'u ele alsanız, yeter de artar bile! İstanbul, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehirdir. Ayrıca pek çok medeniyetin de başkenti olmuştur. Şu anda halen İstanbul'un gizemleri gün yüzüne çıkarılabilmiş değil. Mesela Çemberlitaş'ın, altından geçen tünellerin nasıl yapıldığına ilişkin halen cevaplanmamış sorular var. İşte bizim de böyle belgesellere ihtiyacımız var. Çünkü bu belgesellerle ülkemizi, tarihini, tarihi ve doğal güzelliklerini, gizemlerini tüm dünyaya tanıtabilir ve bu sayede ciddi turisti artışını sağlayabiliriz.
     Ancak belgeselin asıl amacı, toplumu bilinçlendirmek ve bilgilendirmektir. Örneğin Osmanlı Tarihi hakkındaki belgesel, topluma Osmanlı Tarihi'ini aşılamalıdır.
     Ben mesela, belgesel için bir sürü konu bulabilirim. İstanbul'da yaşıyorum ve İstanbul'da belgesel konusu olacak şeyler, sayılamayacak kadar fazla. Ancak ne var ki, belgesel sadece kamerayla çekim yapmak değildir. Belgesel çekebilmek için, o konu hakkında bilgi sahibi olmak lazımdır. Bu konu hakkında tüm gerekli araştırmaları yapıp belgelemek gerekir. Belgeselin de amacı, zaten belgelenmiş bir şeyi insanlara aktarmaktır.
     Bu belgesel konularına birkaç örnek verelim:
 Ayasofya Camii
Ayasofya camii, İstanbul Fatih Sultan Mehmed tarafından fethedilmeden önce, büyük bir kiliseydi. Hatta burası, Hristiyanlığın merkeziydi. Biz Müslümanların merkezinin "Mekke/Kâbe" olması gibi. Burası, birçok turisti kendisine çekiyor. Yapısı, mimarisi insanları cezbediyor. Hatta birçok yabancı belgesel kanalı, Ayasofya Müzesi hakkında birçok belgesel yayınladı. Bunların başında da National Geographic geliyor. Buraya hayatımda hiç gitmedim ama, hakkında çok şey biliyorum. Burası 1453'ten 1923'e kadar ibadete açıktı. Ancak Mustafa Kemal Atatürk, belli nedenlerden dolayı Ayasofya Camii'ni müzeye çevirdi. Ancak şu anda Ayasofya Camii'nin ibadete açılması planlanıyor. Burası, belgesel konusu için mükemmel bir seçim!



Yerebatan Sarnıcı/Sultanahmet/İstanbul
Yerebatan Sarnıcı, Bizans zamanında suyun sağlanması için kullanılan bir yerdi. Burası, Bizans'tan Osmanlılar'a kadar kullanılmıştır. Burası hakkında pek bir şey bilmiyorum, daha da hiç gitmedim. Ancak buranın da mutlaka gidilmesi gereken bir yer olduğunu biliyorum. İşte bu mekan da, belgesel çekmek için, muhteşem bir yer. Gizemi halen daha çözülebilmiş değil


   İşte bu saydıklarım ve daha birçok konu ile belgesel yapılabilir. Ancak bunun için, belgeselcilerin buna el atması lazımdır. Ben elimde olsa, elime kamera alıp, buralar hakkında belgesel çekebilirim. Ancak araştırmadan ve o konu hakkında belgesel yapabilmek için bilgi sahibi olmak şart. Ülkemiz, sadece tarihi ve doğal güzellikleri olarak değil, yaban hayata da ev sahipliği yapan bir ülkedir. Ancak maalesef, biz buraları tahrip ediyoruz ve Türkiye'deki yaban hayatı hızla yok olmanın eşiğine geliyor. Türkiye'de yasak avlanma, bir hayli fazla. Ve bunun için önlem alınması şart. Türkiye'de, belli bir zamana kadar çita gibi hayvanlar da yaşamış. Ancak kontrolsüz avlanma nedeniyle, soyları tükendi. Ancak mesela ülkemiz, dünyanın en tehlikeli akreplerine ev sahipliği yapan bir ülke. Sarı akrep gibi, mesela sizi soktuğu zaman 1 saat içinde müdahale edilmediği takdirde, ölüm kaçınılmaz oluyor.

Sonuç olarak, Türkiye coğrafyasında da belgesellerin yayınlanmasını istiyoruz. Türkiye, hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle dolu bir ülke. Daha önce de belirttiğim gibi, sadece İstanbul'da belgesel konusu sayılamayacak kadar çok. Bunun gibi, Türkiye antik kentlere, mağaralara, tarih öncesi kalıntılara ev sahipliği yapmış bir ülkedir. Ülkemizi ne kadar iyi tanıtırsak, o kadar turizme katkı sağlamış oluruz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder