Kişisel Yazılarım if(window.location.href == 'https://kisiselyazilarimkaan.blogspot.com' || window.location.href == 'https://kisiselyazilarim.blogspot.com' ) { window.location="https://kisiselyazilarimkaan.blogspot.com"; } Kişisel Yazılarım : Uzayda Yalnız mıyız?

9 Ekim 2016 Pazar

Uzayda Yalnız mıyız?

Uzayda keşfedilmeyi bekleyen sayısız galaksi ve gezegen mevcut. Bilimadamları uzayda yaptıkları sayısız incelemelere rağmen, halen yaşanabilir bir ge-zegenin varlığına rastlayamadılar. İçinde bulunduğu-muz samanyolu galaksisinde bile keşfedilmeyi bekleyen pekçok yıldız sistemi mevcut. Nasa'nın bilim adamları halen uzayda yaşam bulunabilecek bir gezegenin varlığını araştırıyor. Görgü tanıkları UFO denilen cisimlerin dünyaya uğradığını ve hatta işaretler bıraktıklarını iddia etmektedirler. Bu araştırmalar bayağı bir sürecek gibi görünüyor. Daha güneş sistemindeki gezegenlerin ve uyduların özelliklerini yeni yeni keşfetmeye başladık. Şimdi bu güneş sistemimizdeki gezegenlerin özelliklerine bir bakalım:

Merkür: Merkür, güneş sistemine en yakın gezegendir. Merkür'de gün 58 dünya gününe eşittir. Çünkü güneşin etrafında dönen en yavaş gezegendir. Merkür'ün bu özelliği gezegenin diğer yanını kızartırken, diğer yanını ise donduruyor. Kısacası, burada asla yaşayamayız. 








Venüs
Venüs gezegeni dünya ile benzerliğinden "Dünya'nın ikizi" olarak adlandırılır. Her ne kadar büyüklük olarak dünyaya benzese de, dev bir fırın tabiri çok doğru olur. Venüs'ün yüzey sıcaklığı kurşunu eritecek kadar yüksek. Ayrıca yoğun karbondioksit içeren bulutlarla öldürücü asit yağmurlarına maruz kalıyor. Daha önce defalarca insansız hava aracıyla görüntülenmeye çalışsa da, hiçbiri yüzeyine ulaşamadan eriyip yok oldu. Düşünün ki, kurşunu eriten bir sıcaklık, bizim yaşamamıza imkan verecek gibi değil. Kısacası Venüs gezegeni de yaşayabileceğimiz bir gezegen olamaz.



Mars
Mars, hakkında en çok araştırma yapılan gezegenlerden biridir. Çünkü 8 gezegen içerisinde yaşamaya en uygun gezegendir. Yüzey sıcaklığının normal olması sebebiyle, astronotların bu gezegende araştırma yapmalarına izin vermektedir. Mars'da yaşamın varlığı, yıllardır astronotların araştırma konusu olmuştur. Hatta ileri teknolojiyi kullanarak, burada suni oksijen sağlayabilmeyi amaçlamaktadırlar. Hatta ileride birkaç insanın Mars'a giderek, Dünya'ya hiç dönmemek üzere orada yaşamasını sağlamayı düşünmektedirler. Ama suni oksijen ne kadar ihtiyacı karşılar, bilinmez. Ama şu anda Mars gezegeninin atmosferi, yaşama elverişli olmadığından, şu anda burada yaşamak mümkün değil. Ayrıca Mars yüzeyinde su da bulunmuyor.


Jüpiter
Jüpiter, güneş sisteminin en büyük gezegenidir. Üzerinde hiçbir kara parçası bulunmadığından, dev gaz devleri arasında yer alır. Gezegende meydana gelen korkunç fırtınalar, yaşamı imkansız hale getirmektedir. Ayrıca Jüpiter'in kuvvetli bir manyetik alanı var. Bu da öldürücü gazları atmosfere çekerek, gezegeni yaşam için tehlikeli hale getiriyor. Kısacası Jüpiter gezegeni de yaşam için elverişli değil.



Satürn
Satürn, güneş sisteminin ikinci en büyük gezegenidir. Kaya ve buz parçalarından oluşan halkalarla tanınmaktadır. İçeriğinde kara parçası bulunmadığından, gaz devleri arasında yer almaktadır. Yoğunluğu suyun yoğunluğundan bile düşüktür. Kısacası bu gezegen de, yaşama izin vermiyor.

Uranüs 
Uranüs güneşe en uzak ikinci gezegendir. Uranüs'ün atmosferi, yoğun karbondioksit nedeniyle mavi renktedir. Uranüs'ün bileşiminde %83 Hidrojen, %15 Helyum, %2 Metan(CH49 ve Amonyum buzu; su buzu; amonyum hidrosülfit; Metan buzu. Kısacası bu gezegende oksijen bulunmamaktadır. Bu da yaşam için elverişli değildir. Ayrıca Uranüs gezegeni, dondurucu soğuğuyla da canlı yaşamına izin vermemektedir. 

Neptün
Neptün, güneş sisteminin en uzak gezegenidir. Neptün, güneş sisteminde yer çekimi en fazla olan 2. gaz devidir. 24.764 km.'lik yarı çapı, dünyanın dört katı büyüklüğündedir.  Neptün'ün iç yapısı Uranüs'e benzemektedir. Atmosferi toplam kütlesinin %5-%10 kadarını ve dıştan merkeze doğru olan mesafesinin de yaklaşık %10-%20'lik kısmını oluşturur. Atmosfer basıncı 10GPa'yı bulmaktadır. Metan, amonyak ve su oranları atmosferin alt katmanlarında daha yüksektir.[7] (Kaynak: Vikipedi)

Dondurucu soğuğu nedeniyle, canlı yaşamına izin vermemektedir.

Plüton
Plüton'un gezegen olup olmadığı, halen tartışma konusudur. Plüton'un gezegen olduğuna kanıt, uydularının bulunmasıdır. Ancak yüz ölçümü bakımından çok küçük olduğundan, "Cüce Gezegen" olarak adlandırılmaktadır. Plüton güneşe en uzak gezegen olmasından, dondurucu bir soğuk hüküm sürmektedir. Zaman zaman, ince atmosferi bile buz kütlesine dönüşmektedir. Burada da yaşamamız, imkansıza yakındır.






Görüldüğü üzere güneş sistemimizdeki dokuz gezegenin sekizi, insan yaşamına müsehade etmemektedir. Kimisi atmosferinden, kimisi yüzey sıcaklığından, kimisi de yer çekiminden ve dönme hızından yaşamı imkansız hale getirmektedir.



Ancak Dünya gezegeni, tam yaşama uygun bir gezegendir. Yer çekimi, güneşe olan uzaklığı, atmosfer yapısı, yüzey sıcaklığı bu gezegeni yaşanabilir bir gezegen yapmıştır. Dünya gezegeninde yaşam, dışarıdan müdahale olmadığı takdirde, sürüp gider. Bilim adamları, yaşamak için dünyamsı gezegenler araştırmaktadırlar. Ama dünya dışında yaşanılabilecek bir gezegenin varlığına, henüz rastlanamadı. Halen dünyamsı gezegen araştırmaları sürmektedir. Belki ileride sürekli gelişen teknoloji sayesinde, dünyamsı bir gezegen bulup orada yaşamaya başlayabiliriz. Ama bu çok zaman alacağa benziyor. Dünya sonsuza kadar yaşamayacak. Elinde sonunda, dünya yaşanabilir atmosferini tüketecek. Böylece öldürücü gazlar yeryüzüne dolarak, toplu ölümlere sebep verecektir. Şu anda dünyanın yer çekimi kuvvetinin zayıfladığı belirtildi. Belki de bu durum, çok yıllar sonra dünyanın yok olmasına sebep olabilir. Bunun için bilim adamları, halen dünyamsı gezegenler aramaya devam etmektedirler.

Yazılarımın devamı için, bloğumu takip etmeyi unutmayın. 
Bu arada, destek için sitemde yer alan "Google Reklamları"na tıklamayı da unutmayınız. 

İlgi ve alakanız için teşekkür ederim.
Kaan Akalın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder