Kişisel Yazılarım if(window.location.href == 'https://kisiselyazilarimkaan.blogspot.com' || window.location.href == 'https://kisiselyazilarim.blogspot.com' ) { window.location="https://kisiselyazilarimkaan.blogspot.com"; } Kişisel Yazılarım : Midye Haram mıdır?

21 Aralık 2016 Çarşamba

Midye Haram mıdır?

Midye, çok sevdiğimiz yiyeceklerden birisi. Ancak nedense, Hanefi mezhebine göre haram veya mekruh diyenler var. Ancak, bir şeye haram veya helal diyebilmeniz için ayet veya hadiste kesin olarak belirtilmesi gerekiyor. Mesela Allah-u Zülcelâl ayet-i kerimede: أُحِلَّ لَكُمْ صَيْدُ الْبَحْرِ وَطَعَامُهُ مَتَاعًا لَّكُمْ وَلِلسَّيَّارَةِ وَحُرِّمَ عَلَيْكُمْ صَيْدُ الْبَرِّ مَا دُمْتُمْ حُرُمًا وَاتَّقُواْ اللّهَ الَّذِيَ إِلَيْهِ تُحْشَرُونَ

"Sizin için de yolcular için de bir geçimlik olmak üzere deniz avı yapmak ve deniz ürünlerini yemek sizlere helâl kılındı. Kara avı ise ihramlı olduğunuz sürece size haram kılındı. Huzurunda toplanacağınız Allah’a karşı gelmekten sakının." (Maide; 96) buyuruyor. Midye de deniz ürünlerinden sayılıyor. Sizin bir şeye haram diye fetva verebilmeniz için, o konu hakkında Kur'an'da ayet olması lazımdır. Mesela domuz etinin haram olduğu, şu ayette yasaklanmıştır: إِنَّمَا حَرَّمَ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةَ وَالدَّمَ وَلَحْمَ الْخِنزِيرِ وَمَا أُهِلَّ بِهِ لِغَيْرِ اللّهِ فَمَنِ اضْطُرَّ غَيْرَ بَاغٍ وَلاَ عَادٍ فَلا إِثْمَ عَلَيْهِ إِنَّ اللّهَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ
"Allah, size ancak leş, kan, domuz eti ve Allah’tan başkası adına kesileni haram kıldı. Ama kim mecbur olur da, istismar etmeksizin ve zaruret ölçüsünü aşmaksızın yemek zorunda kalırsa, ona günah yoktur. Şüphesiz, Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir." (Bakara; 173) 

Şimdi, bu domuz etinin yasak olduğu Bakara Suresi, 173. ayette açıklanmıştır. Bu da bir hükümdür. Yani buna artık helal diyemezsin, dediğin an dinden çıkarsın! Aynı şekilde Maide suresinin 96. ayetinde geçen "Deniz avı yapmak ve deniz ürünlerini yemek sizlere helâl kılındı." ifadede midye de bir deniz ürünü olduğu için, midye yemenin helal kılındığı ortaya çıkmaktadır. Şimdi siz, helal olduğu kesinleşmiş bir hükme haram derseniz, yine dinden çıkarsınız. O halde, bu fetvayı kim nasıl verdi? Merak ediyorum doğrusu! 

Mekruh diyenler de var. Eğer mekruh olsa, Peygamber Efendimiz sallallâhu aleyhi vesellem, midye yemenin mekruh olduğunu hadislerde belirtirdi. Ayetlerde ve hadislerde midye ile ilgili haram olan hiçbir hükme rastlanmamıştır. Zaten, bir konuyla ilgili ayetlerde hüküm varsa, o kesindir. Yani, haram olan bir şeye helal diyemediğiniz gibi, helal olan bir şeye de haram veya mekruh diyemezsiniz, dinden çıkarsınız! 

Kısacası, bu fetvayı veren her kimse! Bu ayet-i kerimelere bakmayı unutmuş olmalı! Bir de millet bunları alim diye dinliyor! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder