Türk Kahve Kültürü ve Türk Kahvesi İle İlgili Merak Edilenler
Türk Kahve Kültürü ve Türk Kahvesi İle İlgili Merak Edilenler
Türk Kahvesi, Osmanlı zamanından günümüze kadar uzanan bir kültüre sahiptir. Türk Kahvesi, gerek kokusu, gerekse tadıyla yıllardır severek tüketilen geleneksel Türk sıcak içeceklerinden biri haline gelmiştir. Peki, Türk kahvesinin tarihçesi ve Anadolu topraklarına nasıl geldiğini merak ediyor musunuz? İşte, Türk kahvesinin tarihçesi ve Anadolu topraklarına nasıl geldiği ile ilgili tüm merak ettiklerinizi bulabileceğiniz keyifli bir yazı sizleri bekliyor!
Türk Kahve Kültürü Ne Zaman Başladı?
Şüphesiz Türk kahve kültürünün başlangıcı, Osmanlı sultanı Kanuni Sultan Süleyman zamanında başlamıştır. 16. YY'da Anadolu topraklarına ilk adımın atan kahve, yıllar içerisinde severek tüketilen popüler içecekler arasında yer almıştır. Türk kahve kültürünü en iyi simgeleyen durumlardan biri ise, şüphesiz Kanuni Sultan Süleyman zamanında kurulan ilk kahvehanelerdir.
Günümüzdeki adıyla "kıraathane" olarak bilinen kahvehaneler, ilk Kanuni Sultan Süleyman zamanında kurulmaya başlamıştır. Kahve Anadolu'ya ilk ayak basmasıyla o kadar çok severek içilmeye başlanmıştır ki, bu kahvehaneler Osmanlı İmparatorluğu'nun her şehrinde görülmeye başlanmıştır. Şüphesiz ki kahvehaneler, günümüzde kafe tarzı işletmelerin en geleneksel haliydi. Kahve sadece tadıyla insanları cezbetmekle kalmıyor, aynı zamanda insanları bu vesileyle daha çok bir araya getiriyordu. Yani kahve aynı zamanda insanların sosyalleşmesine de vesile oluyordu. Zaten günümüzde kıraathane olarak da adlandırılan kahvehaneler, insanların sosyalleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Kısacası Türk kültüründe kahvenin yer alması, Kanuni Sultan Süleyman zamanında Anadolu'ya kahvenin gelmesi ve zamanla kahvehanelerin kurulmasıyla başlamıştır.
Türk Kültüründe Kahve Nasıl Hazırlanır?
Zaten eğer Türkiye'de yaşıyorsanız, mutlaka Türk kahvesinin tadına bakmışsınızdır. Hatta belki de, aranızda çok lezzetli Türk kahvesi yapabilenlerinizi vardır. Geleneksel olarak Türk kahvesi, bir kömür ocağında hazırlanıyor. Bu kömür ocaklarında hazırlanan kahveler, daha lezzetli hale geliyor. Evlerimizde genelde cezve yardımıyla veya elektronik kahve makinelerinden yararlanarak, en fazla 1-2 dakikada kahveyi hazır hale getiriyoruz. Ancak, Türk kahvesi aslında kömür ocaklarında hazırlanmaktadır ki, Türk kültüründe kahvenin asıl usulü budur.
Türk Kahvesi En Çok Nerelerde Tüketilir?
Biz Türkler günün herhangi bir saatinde kahve tüketmeyi severiz. Ancak bazı günlerde kahve içmek özellikle önemlidir. Bu olaylardan bazılarını maddeler halinde sıralayalım:
- Kız isteme,
- Misafirliklerde,
- Arkadaş ortamlarında,
- Altın günlerinde,
- Ve canımız kahve içmek istediği herhangi bir vakitte.
İşte, Türk kahvesinin en çok ne zaman tüketildiğini birkaç cümlede anlatmaya çalıştık. Şüphesiz ki, Türk Kahvesi, kültürümüzün vazgeçilmez bir parçasıdır. Zaten kahve, ülkemizde çaydan sonra en fazla tüketilen sıcak içecektir. Bazen kahve soğuk olarak da tercih edilebilmektedir. Ancak, kahveden keyif almak ve tadına varmak için, genellikle sıcak olarak tüketilmesi tercih edilmektedir.
Bloğumuzda, her gün kahve hakkında bir çok makale yer almaktadır. Sizler de kahve içmeyi seviyor ve kahve hakkında bilmediğiniz ve merak ettiğiniz konuları öğrenmek istiyorsanız, bloğumuzu takip etmeyi unutmayın. Bu sayede, bloğumuzda yayınlanan kahve hakkında makalelerden anında haberdar olabilirsiniz.
Bu yazıyı beğendiyseniz, Kişisel Yazılarım blogumu takip ederek, yeni gönderilerden anında haberdar olabilirsiniz. Ayrıca Kişisel Yazılarım'daki gönderileri sosyal ağlarınızda paylaşarak, daha fazla insanın okumasına yardımcı olabilirsiniz.
Kişisel Yazılarım bloguma gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür eder, Kişisel Yazılarım blogumda keyifli vakit geçirmenizi dilerim.
Yorumlar
Yorum Gönder