Doğru Yapmak Bir Şey, Hata Yapmak Çok Şey Öğretir
Herkes Hata Yapabilir!
İnsanoğlu hata yapmaya müsait bir varlıktır. Herkes her zaman hata yapabilir. Kimi insanlar, karşısındaki insan hata yaptığında aşırı tepki gösterebiliyor. Mesela işyerinde çalışırken, çalışmalarında bir hata yaptığında, patron tarafından azarlanabiliyor ve hatta kovulabiliyor. Başka bir örnek; bir öğretmen öğrencisine, öğrencisi hata yaptığı için tepki gösterebiliyor. Bu durum aslında bizim daha çok hata yapmamıza neden oluyor, çünkü öğretmenimizden, patronumuzdan veya ailemizden tepki görmemek için strese girip daha çok hata yapıyoruz. Ama maalesef insanlar kendi hatalarını görmek yerine, başkalarının hatalarını arayıp, bu yüzden onları suçlamayı tercih ediyor. Hemen hemen herkes hata yapabilir ama bunu kabullenmek işlerine gelmiyor! Mesela, ben bu yazıyı yazarken bile hata yapabilirim ve siz de yapabilirsiniz! Kimse dünyaya dört dörtlük bir insan olarak gelmiyor maalesef! Bence insanları hataları yüzünden suçlamak, aşağılamak gibi davranışlar tamamen acizlikten meydana geliyor! Kendini görmeyen insan, kendini başkalarında arar! Eğer hataları yüzünden bir insanı suçlarsanız, o insanın başarılı olmasını nasıl beklersiniz?
Çocukluğumuzdan beri hep hata yapmaktan korkan biri olarak yetiştik, çünkü ebeveynlerimiz, öğretmenlerimiz, hata yaptığımızda dayak, azarlama gibi aşırı tepkiler gösterdiler ve kendilerinin de insan olduğunu ve onların da hata yapabileceklerini bilmiyorlardı. Kendimden örnek verecek olursam, bir hata yaptığımda ilkokul öğretmenimden dayak yerdim. Sonunda özgüveni düşük, başarısız biri olarak yetiştim. Bir işi yapmaya kalktığımda hep hata yapmaktan korkuyorum ve o işi yapmaktan vazgeçiyorum. Aslında, başarılı olmak istiyorsanız, hata yapmalısınız. Hata yapmak, gerçekten insana çok şey öğretiyor. Ancak gerek öğretmenlerim, gerekse ailem hata yaptığımda aşırı tepki gösterirlerdi. Böylece bir şeyleri başarabilme inancım kalmadı. Başarmak için hata yapmaktan korkmayın, çünkü insan hata yaparak öğrenir!
Bir insan ya bir işi bilmediğinden ya da o iş çok zor olduğunda hata yapar. Eğer bir insan bilerek hata yapıyorsa, o hata değil ihanettir. Mesela bir insan işyerinde çalışırken bilerek, isteyerek hata yapıyorsa, bu onun o işyerine zarar vermek istediği anlamına gelir ki, o zaman o kişiyi suçlayabilirsiniz. Ama o kişi o işte yeniyse ve o işi tam olarak bilmiyorsa, hata yapması gayet doğaldır ve bu yüzden o kişiyi suçlayamazsınız ve o kişinin hata yapmasına izin vermelisiniz. Çünkü kişi hata yaparak öğrenir ve başarılı olur. O kişi nerede hata yaptığını, bu hatayı nasıl düzelteceğini, bu işi nasıl daha iyi yapabileceğini öğrenir. Bu sayede, siz o kişiye hata yapma fırsatı verdiğinizde, başarılı bir insan kazanmanın da yolunu açmış olursunuz.
Eğer bir kişiyi hata yaptığı için azarlar, suçlar ve cezalandırırsanız, o kişi başarılı olamaz, çünkü insan ancak hata yaparak başarılı olabilir. Buradan özellikle ebeveynlere seslenmek istiyorum; sizin gibi çocuğunuzun da bir insan olduğunu unutmayın. Onların hataları olabileceği gibi, sizin de hatalarınız var. O yüzden çocuğunuza hata yaptığı için yüklenmek yerine, o hatayı nasıl düzeltebileceği konusunda yol gösterici olmalısınız. Örneğin bir öğrenci kötü karne getirdiğinde, ona tepki vermek yerine bu kötü karneyi nasıl düzeltebileceği konusunda yardımcı olmalısınız. Kısacası, çocuğunuzun ileride başarılı bir birey olarak yetişmesini istiyorsanız, önce özgüveninin yerinde olmasını sağlamalısınız. O çocuk hata yapmalı, yaptığı hatalardan ders çıkarmalı, bu durumu nasıl daha iyi düzeltebileceği, bu hataları tekrarlamamak için neler yapılması gerektiğini bulmaya çalışmalı.
Bu yazıyı beğendiyseniz +1 butonuna basmayı ve blogumu takip etmeyi unutmayınız. Ayrıca bana destek olmak için blog sayfamda bulunan Google reklamlarına da tıklayabilirsiniz. Teşekkürler!
Yorumlar
Yorum Gönder